Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Beograd, 05. jun 2018. godine – Centralnom svečanošću održanom danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, Ministarstvo zaštite životne sredine obeležilo je Svetski dan zaštite životne sredine, u prisustvu predstavnika Vlade Republike Srbije, državnih organa i institucija, diplomatskog kora, stručne i naučne javnosti, nevladinih organizacija i medija.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je, istakavši značaj Svetskog dana životne sredine,  pozvao na aktivan odnos i pokretanje akcija u nacionalnim i lokalnim okvirima u pravcu rešavanja najznačajnih ekoloških problema, ukazavši da za kvalitet životne sredine odgovornost snosimo svi, pojedinačno i kao društvo u celini.

„Pitanje životne sredine je pitanje kulture, i važno je gajiti navike koje će obezbediti bolji svet za buduće generacije. Srbija više nema luksuz započinjanja ispočetka. Ukoliko hoćemo da idemo napred, moramo da budemo pametni. Pameti imamo, i znamo kako i gde da idemo dalje“ rekao je ministar Trivan obraćajući se prisutnima.

Ministar je podsetio zvanice na tradiciju Srbije u zaštiti životne sredine, i ukazao na značaj rada brojnih institucija i pojedinaca koji su se snažno posvećivali zaštiti životne sredine u proteklim decenijama. „Zahvaljujem se svima koji nas podržavaju. Čeka nas briga o vazduhu, vodama, smanjenje plastičnog otpada, rešavanje pitanja buke u urbanim sredinama, povećanje teritorije pod zaštitom, zaštita nacionalnih parkova, i brojni drugi veliki poslovi. Zato danas, ovde pred svima, dajem javno obećanje o svetlijoj budućnosti Srbije. Hajde da volimo Srbiju na konkretan način, čuvajući naša dobra“, naglasio je ministar.

Ekološki problemi, među kojima upotreba plastike, životna su pitanja  koja mobilišu ljude širom sveta, rekla je u svom obraćanju ambasadorka Republike Indije u Republici Srbiji Narinder Čauhan. Prenoseći iskustva Indije koja je zemlja domaćin ovogodišnjeg globalnog obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, pozvala je na promene navika i izbacivanje plastičnih kesa iz svakodnevne upotrebe.

Aleksandra Šiljić Tomić, u ime Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, naglasila je značaj saradnje i partnerstva sa Republikom Srbijom, i izrazila podršku ove organizacije inicijativama i aktivnostima koje preduzima Ministarstvo zaštite životne sredine. „Srbija je svojim brojnim zapaženim nastupima u inostranstvu u oblasti zaštite životne sredine zasluženo dobila organizaciju međunarodne konferencije o zaštiti životne sredine pod pokroviteljstvom UNEP-a koja će se krajem godine održati u Beogradu“, naglasila je.

Na svečanosti su uručene zahvalnice institucijama, kompanijama i pojedincima koji su se istakli svojim radom i zalaganjem u zaštiti životne sredine. Ovogodišnji dobitnici za doprinos životnoj sredini su: Bezbednosno-informativna agencija, kompanija „Delez Srbija“, Planinarski klub „Kamena Gora“, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Savez mesnih zajednica „Stara planina“.

5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine, ustanovile su Ujedinjene nacije kako bi se, obeležavanjem u celom svetu, kroz razne aktivnosti i kampanje, skrenula pažnja javnosti na značaj i potrebu očuvanja životne sredine i na odgovorniji odnos pojedinca prema okruženju.