Обележен Међународни дан предела у Србији

Обележен Међународни дан предела у Србији

Министарство заштите животне средине, у сарадњи са Шумарским факултетом Универзитета у Београду, обележило је данас Међународни дан предела, значајан међународни еколошки датум. 20. октобар, Међународни дан предела установио је Савет Европе указујући на значај примене Међународне конвенције о пределу, која је званично усвојена на тај дан, пре 18 година, у Фиренци.

Овогодишње обележавање Међународног дана предела у Србији посвећено је образовању. Тема овогодишње манифестације названа је ''Предео и образовање'', а званично је обележена свечаним отварањем изложбе студентских радова у холу Шумарског факултета.

Присутнима се обратила помоћница министра Биљана Филиповић Ђушић као национални координатор Конвенције,, која је нагласила значај примене Међународне конвенције о пределу у свим областима, као и едукације на свим нивоима. Биљана Филиповић Ђушић се у име Министарства захвалила на досадашњој сарадњи и подршци Факултета, као би ова тема нашла адекватну примену и била инкорпорирана у законски оквир. Истакла је да министар са тимом својих сарадника, у међународним сусретима посебно инсистира на сарадњи са академским сектором, размени стручњака, перманентној обуци кадрова, како би се примениле најбоље европске праксе и стандарди у овој области.

Скупу су се обратили и декан факултета проф. др Ратко Ристић, доц. др Невена Васиљевић, актуелни предавач на катедри за планирање и пројектовање у пејзажној архитектури Шумарског факултета и Биљана Јовановић- Илић, представница Сектора за стратешко планирање Министарства заштите животне средине. Истакнут је значај даље едукације кадрова у овој области, потреба за интеграцијом политике планирања предела у свим стратешким и планским документима, неопходност ангажовања пејзажних архитеката у оквиру стручних тимова који се баве просторним и планским уређењем предела, како би се на највишем нивоу омогућила координација приликом израде просторних планова на свим нивоима, посебно просторних планова посебне намене који се раде за заштићена подручја.

Међународну конвенцију о пределу потписало је 39 европских земаља, прихвативши да предели представљају суштински фактор успостављања равнотеже између природног и културног наслеђа, и да њихова адекватна заштита и развој доприносе  одрживом развоју и очувању националног идентитета.

Република Србија потписала је Европску конвенцију о пределу 2011. године, од када ова мултисекторска тема постаје приоритетно важна за за Министарство заштите животне средине, Завод за заштиту природе Србије, и све оне институције које се баве просторним и урбанистичким планирањем, заштитом животне средине, природе и природног и културног наслеђа.

Истичући значај образовања и академског сектора у даљем развоју области заштите, планирања и очувања предела, Савет Европе је ову годину тематски посветио образовању у овој области, када су државе чланице представиле своје универзитетске и школске програме на недавно одржаном састанку Савета Европе у Италији.