Obeležen Međunarodni dan predela u Srbiji

Obeležen Međunarodni dan predela u Srbiji

Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, obeležilo je danas Međunarodni dan predela, značajan međunarodni ekološki datum. 20. oktobar, Međunarodni dan predela ustanovio je Savet Evrope ukazujući na značaj primene Međunarodne konvencije o predelu, koja je zvanično usvojena na taj dan, pre 18 godina, u Firenci.

Ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana predela u Srbiji posvećeno je obrazovanju. Tema ovogodišnje manifestacije nazvana je ''Predeo i obrazovanje'', a zvanično je obeležena svečanim otvaranjem izložbe studentskih radova u holu Šumarskog fakulteta.

Prisutnima se obratila pomoćnica ministra Biljana Filipović Đušić kao nacionalni koordinator Konvencije,, koja je naglasila značaj primene Međunarodne konvencije o predelu u svim oblastima, kao i edukacije na svim nivoima. Biljana Filipović Đušić se u ime Ministarstva zahvalila na dosadašnjoj saradnji i podršci Fakulteta, kao bi ova tema našla adekvatnu primenu i bila inkorporirana u zakonski okvir. Istakla je da ministar sa timom svojih saradnika, u međunarodnim susretima posebno insistira na saradnji sa akademskim sektorom, razmeni stručnjaka, permanentnoj obuci kadrova, kako bi se primenile najbolje evropske prakse i standardi u ovoj oblasti.

Skupu su se obratili i dekan fakulteta prof. dr Ratko Ristić, doc. dr Nevena Vasiljević, aktuelni predavač na katedri za planiranje i projektovanje u pejzažnoj arhitekturi Šumarskog fakulteta i Biljana Jovanović- Ilić, predstavnica Sektora za strateško planiranje Ministarstva zaštite životne sredine. Istaknut je značaj dalje edukacije kadrova u ovoj oblasti, potreba za integracijom politike planiranja predela u svim strateškim i planskim dokumentima, neophodnost angažovanja pejzažnih arhitekata u okviru stručnih timova koji se bave prostornim i planskim uređenjem predela, kako bi se na najvišem nivou omogućila koordinacija prilikom izrade prostornih planova na svim nivoima, posebno prostornih planova posebne namene koji se rade za zaštićena područja.

Međunarodnu konvenciju o predelu potpisalo je 39 evropskih zemalja, prihvativši da predeli predstavljaju suštinski faktor uspostavljanja ravnoteže između prirodnog i kulturnog nasleđa, i da njihova adekvatna zaštita i razvoj doprinose  održivom razvoju i očuvanju nacionalnog identiteta.

Republika Srbija potpisala je Evropsku konvenciju o predelu 2011. godine, od kada ova multisektorska tema postaje prioritetno važna za za Ministarstvo zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, i sve one institucije koje se bave prostornim i urbanističkim planiranjem, zaštitom životne sredine, prirode i prirodnog i kulturnog nasleđa.

Ističući značaj obrazovanja i akademskog sektora u daljem razvoju oblasti zaštite, planiranja i očuvanja predela, Savet Evrope je ovu godinu tematski posvetio obrazovanju u ovoj oblasti, kada su države članice predstavile svoje univerzitetske i školske programe na nedavno održanom sastanku Saveta Evrope u Italiji.