Обележен Међународни дан биодиверзитета

Обележен Међународни дан биодиверзитета

Министарство заштите животне средине, заједно са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајинским заводом за заштиту природе, обележили су 22. мај, Међународни дан биодиверзитета, када се широм Планете упозорава јавност на неопходност очувања живог света.

На конференцији „Ту смо када им требамо”, овим поводом заједнички организованој у Новом Саду, представљена су искуства на збрињавању строго заштићених и заштићених дивљих животиња, једној од све значајнијих активности на заштити биодиверзитета која се реализује у сарадњи са грађанима, управљачима заштићених подручја, организацијама цивилног друштва и Прихватилиштем за дивље животиње Зоолошког врта на Палићу. Предочена је чињеница да се данас у прихватилиштима у Србији налази више од 4000 јединки националним прописима заштићених и строго заштићених врста, као и јединки пореклом из илегалне, углавном прекограничне трговине.

У Србији је Правилником о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива, заштићено укупно 2.633 врста, од чега је 1.783 строго заштићених врста и 860 заштићених врста.

Међународни дан биодиверзитета је повод да се јавност упозори на непрекидно нестајање биљних животињских врста и њихових станишта, што деградира, осиромашује и трајно мења Планету. Узроци смањења биодиверзитета су бројни.

У Републици Србији смањење биодиверзитета настаје као последица нестајања, деградације и фрагментације станишта, смањења популација дивљих врста, угрожености очувања генетичке разноврсности аутохтоних популација биљних и животињских врста, интродукције – инвазивних и алохтоних врста и ГМО, те елементарних непогода.

Овогодишње обележавање Међународног дана посвећено је 25-годишњици ступања на снагу Конвенције о биодиверзитету. Конвенција коју је Република Србија ратификовала 2002. године, једини је међународни инструмент који у целости обухвата питање очувања биолошке разноврсности. Током протеклих година, свет је успео да интегрише заштиту биодиверзитета у многобројне глобалне мултилатералне споразуме и друге глобалне и секторске политике. Заштита биодиверзитета данас представља окосницу Агенде за одрживи развој 2030 Уједињених нација и обухваћена је Споразумoм из Париза - глобалним споразумом за борбу против климатских промена.