Obeležen Međunarodni dan biodiverziteta

Obeležen Međunarodni dan biodiverziteta

Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, obeležili su 22. maj, Međunarodni dan biodiverziteta, kada se širom Planete upozorava javnost na neophodnost očuvanja živog sveta.

Na konferenciji „Tu smo kada im trebamo”, ovim povodom zajednički organizovanoj u Novom Sadu, predstavljena su iskustva na zbrinjavanju strogo zaštićenih i zaštićenih divljih životinja, jednoj od sve značajnijih aktivnosti na zaštiti biodiverziteta koja se realizuje u saradnji sa građanima, upravljačima zaštićenih područja, organizacijama civilnog društva i Prihvatilištem za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću. Predočena je činjenica da se danas u prihvatilištima u Srbiji nalazi više od 4000 jedinki nacionalnim propisima zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, kao i jedinki poreklom iz ilegalne, uglavnom prekogranične trgovine.

U Srbiji je Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, zaštićeno ukupno 2.633 vrsta, od čega je 1.783 strogo zaštićenih vrsta i 860 zaštićenih vrsta.

Međunarodni dan biodiverziteta je povod da se javnost upozori na neprekidno nestajanje biljnih životinjskih vrsta i njihovih staništa, što degradira, osiromašuje i trajno menja Planetu. Uzroci smanjenja biodiverziteta su brojni.

U Republici Srbiji smanjenje biodiverziteta nastaje kao posledica nestajanja, degradacije i fragmentacije staništa, smanjenja populacija divljih vrsta, ugroženosti očuvanja genetičke raznovrsnosti autohtonih populacija biljnih i životinjskih vrsta, introdukcije – invazivnih i alohtonih vrsta i GMO, te elementarnih nepogoda.

Ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana posvećeno je 25-godišnjici stupanja na snagu Konvencije o biodiverzitetu. Konvencija koju je Republika Srbija ratifikovala 2002. godine, jedini je međunarodni instrument koji u celosti obuhvata pitanje očuvanja biološke raznovrsnosti. Tokom proteklih godina, svet je uspeo da integriše zaštitu biodiverziteta u mnogobrojne globalne multilateralne sporazume i druge globalne i sektorske politike. Zaštita biodiverziteta danas predstavlja okosnicu Agende za održivi razvoj 2030 Ujedinjenih nacija i obuhvaćena je Sporazumom iz Pariza - globalnim sporazumom za borbu protiv klimatskih promena.