Нови циклус промоције „Нови приступ у заштити вода у Републици Србији“ у општинама Пирот и Врање

Нови циклус промоције „Нови приступ у заштити вода у Републици Србији“ у општинама Пирот и Врање

Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије - Одсек за заштиту вода у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу, ОЕБС - Мисија у Републици Србији и ове године је организовало серију трибина у оквиру пројекта ,,Нови приступ у заштити вода у Републици Србији“. 28. и 29. октобра 2014. године у општинама Пирот и Врање  биће одржане трибине „Нови приступ у заштити вода у Републици Србији“.   У општини Пирот трибина ће бити одржана 28. октобар 2014. године у 13 часова у просторијама општине Пирот (Улица Српских владара 82, Велика скупштинска сала,спрат II). У општини Врање трибина  ће се одржати дана 29.октобра 2014. године у 11 часова у просторијама Пчињског управног округа  (Улица Матије Губца 1, сала Начелства, спрат I ).

У оквиру трибина у Пироту и Врању планирано је да се различите циљне групе (представници општинских органа, индустријског сектора, ЈКП и друге заинтересоване стране) упознају са обавезама које проистичу из аката који регулишу област заштите вода, као и са могућностима финансирања инфраструктурних пројеката из области третмана отпадних вода. Очекивани резултат ових трибина је и добијање повратних информација од оних који продукују отпадне воде и локалних власти општина Врање и Пирот о могућностима примене наведених подзаконских аката, као и могућностима припреме Пројектне документације и капацитетима у овим општинама.

На скуповина који су одржани до сада представљена су подзаконска акта која уређују област заштите вода, као и обавезе које из њих проистичу, и то: Уредба о граничним вредностима приоритетних и приоритетних хазардних супстанци које загађују површинске воде и роковима за њихово достизање (“Сл. гласник РС”, бр. 24/14), Уредба о граничним вредностима загађујућих материја у површинским и подземним водама и седименту и роковима за њихово достизање (“Сл. гласник РС”, бр. 50/12), као и Уредба о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање (“Сл. гласник РС”, бр. 67/11 и 48/12).