Novi ciklus promocije „Novi pristup u zaštiti voda u Republici Srbiji“ u opštinama Pirot i Vranje

Novi ciklus promocije „Novi pristup u zaštiti voda u Republici Srbiji“ u opštinama Pirot i Vranje

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije - Odsek za zaštitu voda u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, OEBS - Misija u Republici Srbiji i ove godine je organizovalo seriju tribina u okviru projekta ,,Novi pristup u zaštiti voda u Republici Srbiji“. 28. i 29. oktobra 2014. godine u opštinama Pirot i Vranje  biće održane tribine „Novi pristup u zaštiti voda u Republici Srbiji“.   U opštini Pirot tribina će biti održana 28. oktobar 2014. godine u 13 časova u prostorijama opštine Pirot (Ulica Srpskih vladara 82, Velika skupštinska sala,sprat II). U opštini Vranje tribina  će se održati dana 29.oktobra 2014. godine u 11 časova u prostorijama Pčinjskog upravnog okruga  (Ulica Matije Gubca 1, sala Načelstva, sprat I ).

U okviru tribina u Pirotu i Vranju planirano je da se različite ciljne grupe (predstavnici opštinskih organa, industrijskog sektora, JKP i druge zainteresovane strane) upoznaju sa obavezama koje proističu iz akata koji regulišu oblast zaštite voda, kao i sa mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata iz oblasti tretmana otpadnih voda. Očekivani rezultat ovih tribina je i dobijanje povratnih informacija od onih koji produkuju otpadne vode i lokalnih vlasti opština Vranje i Pirot o mogućnostima primene navedenih podzakonskih akata, kao i mogućnostima pripreme Projektne dokumentacije i kapacitetima u ovim opštinama.

Na skupovina koji su održani do sada predstavljena su podzakonska akta koja uređuju oblast zaštite voda, kao i obaveze koje iz njih proističu, i to: Uredba o graničnim vrednostima prioritetnih i prioritetnih hazardnih supstanci koje zagađuju površinske vode i rokovima za njihovo dostizanje (“Sl. glasnik RS”, br. 24/14), Uredba o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (“Sl. glasnik RS”, br. 50/12), kao i Uredba o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje (“Sl. glasnik RS”, br. 67/11 i 48/12).