Настављен рад на пројекату „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притиска на земљиште и планирање коришћења земљишта“

Настављен рад на пројекату „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притиска на земљиште и планирање коришћења земљишта“

foto11У понедељак, 8. септембра 2014. године у кабинету државног секретара мр Стане Божовић одржан је састанак поводом даље реализације пројекта „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притиска на земљиште и планирање коришћења земљишта“ који је представљен 17. јула ове године у хотелу ''Москва''. Пројектни тим Министарства пољопривреде и заштите животне средине, разговарао је са Пјером Карлом Сандејом, представником Регионалне канцеларије за Европу Програма Уједињених нација за животну средину о будућим активностима и фазама припреме пројекта, припреми потребне документације, као и суфинансирању пројекта. Састанку је присуствовао и Слађан Велинов,  директор Агенције за заштиту од јонизујућих  зрачења и нуклеарну сигурност Србије.

По речима мр Стане Божовић, ово представља инфраструктурно важан пројекат за Републику Србију, а имајући у виду чињеницу да је ово и скуп пројекат, потребно је обезбедити политичку и економску подршку, како би  анимирали  међународне  финансијске  институције и потенцијалне донаторе.

Полазна основа за реализацију пројекта је израда ''Националног акционог плана ублажавања последица суше и деградације земљишта, према Конвенцији Уједињених нација за сузбијање деградације земљишта'', који је у завршној фази.

Циљ овог пројекта је смањење притисака на земљиште као природни ресурс,  кроз заустављање његове даље деградације земљишта и спровођење мера ремедијације у Републици Србиjи. Пројекат се реализује кроз партнерски однос Агенције за заштиту животне средине и Програма  Уједињених нација за животну средину, а финансиран је од Глобалног фонда за заштиту животне средине. Предвиђено време за  реализацију пројекта је три године.