Nastavljen rad na projekatu „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritiska na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“

Nastavljen rad na projekatu „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritiska na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“

foto11U ponedeljak, 8. septembra 2014. godine u kabinetu državnog sekretara mr Stane Božović održan je sastanak povodom dalje realizacije projekta „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritiska na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“ koji je predstavljen 17. jula ove godine u hotelu ''Moskva''. Projektni tim Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, razgovarao je sa Pjerom Karlom Sandejom, predstavnikom Regionalne kancelarije za Evropu Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu o budućim aktivnostima i fazama pripreme projekta, pripremi potrebne dokumentacije, kao i sufinansiranju projekta. Sastanku je prisustvovao i Slađan Velinov,  direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih  zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Po rečima mr Stane Božović, ovo predstavlja infrastrukturno važan projekat za Republiku Srbiju, a imajući u vidu činjenicu da je ovo i skup projekat, potrebno je obezbediti političku i ekonomsku podršku, kako bi  animirali  međunarodne  finansijske  institucije i potencijalne donatore.

Polazna osnova za realizaciju projekta je izrada ''Nacionalnog akcionog plana ublažavanja posledica suše i degradacije zemljišta, prema Konvenciji Ujedinjenih nacija za suzbijanje degradacije zemljišta'', koji je u završnoj fazi.

Cilj ovog projekta je smanjenje pritisaka na zemljište kao prirodni resurs,  kroz zaustavljanje njegove dalje degradacije zemljišta i sprovođenje mera remedijacije u Republici Srbiji. Projekat se realizuje kroz partnerski odnos Agencije za zaštitu životne sredine i Programa  Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, a finansiran je od Globalnog fonda za zaštitu životne sredine. Predviđeno vreme za  realizaciju projekta je tri godine.