Мр Стана Божовић најавила усвајање сета закона из области животне средине до краја године

Мр Стана Божовић најавила усвајање сета закона из области животне средине до краја године

Stana2

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић изјавила је данас да ће до 15. септембра 2014. године бити познат модел по коме ће се финансирати област заштите животне средине.

„Министарство пољопивреде и заштите животне средине тражи модел за финансирање у области зaштите животне средине, а пре свега за рециклажну индустрију, где је држава у обавези да управља отпадом и да на конкурсима и кроз субвенције даје подстицај привреди.

Постоји добра воља, али и обавеза Министарстава да се тај проблем реши“, рекла је државни секретар мр Стана Божовић.

Она је истакла да и Европска унијавећ поставља питање финансирања животне средине. Такође је подсетила да се у последњем извештају Европске комисије, из новембра 2013.године, наводи да је један од највећих проблема везан за управљање опасним отпадом, где је дошло до застоја укидањем система еколошких такси и где је истакнута потреба за успстављањем јасног система финансирања заштите животне средине по принципу „загађиваћ плаћа“.

О томе ће се разговарати и на експланаторном и билатералном скринингу за Поглавље 27 о животној средину, које Србија очекују у септембру и новембру ове године.

„Ти скрининзи ће показати где се Србија налази и шта је урађено у односу на препоруке Европске комисије“, казала је она, додавши да се отварање преговора у тој области са ЕУ очекује 2016. године, док се потпуно прилагођавање са ЕУ законодавством и стандардима очекује 2018. године.

Како је подсетила, Србији је за прилагођавање стандарда и прописа ЕУ у области заштите животне средине, односно изградњу инфраструктуре потребно 10,2 милијарде евра, од чега за сектор вода 5,6 милијарди евра, управљање отпадом 2,8 милијарди евра и индустријска загађења 1,3 милијарде евра.

„У процесу приступања ЕУ, поглавље 27 је најобимније и најскупље и чини трећину законодавства које треба ускладити са Унијом“, рекла је она.

Божовић је проценила да су два највеђи проблем животне средине у Србији недостатак новца, али и недовољно подстакнуто јавно мњење за уочавање и решавање проблема из те области.

Према њеним речима, до сада је са ЕУ усаглашен највећи део прописа у области квалитета ваздуха, управљања отпадом, заштите воде, контроле индустријског загађења.

Истакла је да је по последњем извештају ЕК о напретку Србије у приступању ЕУ у области заштите зживотне средине уочено да постоји мали помак, али да је потребно уложити већи напор у области усклађивања и припреме европских правила у области климатских промена и јачања административних капацитета на локалном нивоу.

Извештај, како је додала, показује да је потребно направити већи напор и у међуинституционалној сарадњи, подизању свести о тој области и јачању сарадње са цивилним друштвом.

„Према том последњем извештају ЕК, као проблематичне области оцењене су управљање хемикалијама, заштита природе, контрола индустријског загађења, а као разлог је наведен недовољан административни капацитет у тим областима и на централном и на локалном нивоу, али се ради наотклањању свих наведених проблема. На јесен ће бити усвојен сет од шест закона из области заштите животне средине“, навела је она.

„У припреми су измене и допуне закони о заштити животне средине, закон о управљању отпадом, закон о заштити природе, закон о интегрисаном спречавању и контроли индустријског загађења, закон о хемикалијама, закон о биоцидима“, рекла је она и додала да се ради и на усклађивању са европским законодавством у области климатских промена.

Државни секретар мр Стана Божовић је рекла да министарство подржава иницијативу Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине, упућену Министарсву просвете, о увођењу предмета заштите животне средине у основним школама. У септембру ће се знати више детаља о томе да ли је могуће и када, да деца добију тај предмет.