Mr Stana Božović najavila usvajanje seta zakona iz oblasti životne sredine do kraja godine

Mr Stana Božović najavila usvajanje seta zakona iz oblasti životne sredine do kraja godine

Stana2

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović izjavila je danas da će do 15. septembra 2014. godine biti poznat model po kome će se finansirati oblast zaštite životne sredine.

„Ministarstvo poljopivrede i zaštite životne sredine traži model za finansiranje u oblasti zaštite životne sredine, a pre svega za reciklažnu industriju, gde je država u obavezi da upravlja otpadom i da na konkursima i kroz subvencije daje podsticaj privredi.

Postoji dobra volja, ali i obaveza Ministarstava da se taj problem reši“, rekla je državni sekretar mr Stana Božović.

Ona je istakla da i Evropska unijaveć postavlja pitanje finansiranja životne sredine. Takođe je podsetila da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije, iz novembra 2013.godine, navodi da je jedan od najvećih problema vezan za upravljanje opasnim otpadom, gde je došlo do zastoja ukidanjem sistema ekoloških taksi i gde je istaknuta potreba za uspstavljanjem jasnog sistema finansiranja zaštite životne sredine po principu „zagađivać plaća“.

O tome će se razgovarati i na eksplanatornom i bilateralnom skriningu za Poglavlje 27 o životnoj sredinu, koje Srbija očekuju u septembru i novembru ove godine.

„Ti skrininzi će pokazati gde se Srbija nalazi i šta je urađeno u odnosu na preporuke Evropske komisije“, kazala je ona, dodavši da se otvaranje pregovora u toj oblasti sa EU očekuje 2016. godine, dok se potpuno prilagođavanje sa EU zakonodavstvom i standardima očekuje 2018. godine.

Kako je podsetila, Srbiji je za prilagođavanje standarda i propisa EU u oblasti zaštite životne sredine, odnosno izgradnju infrastrukture potrebno 10,2 milijarde evra, od čega za sektor voda 5,6 milijardi evra, upravljanje otpadom 2,8 milijardi evra i industrijska zagađenja 1,3 milijarde evra.

„U procesu pristupanja EU, poglavlje 27 je najobimnije i najskuplje i čini trećinu zakonodavstva koje treba uskladiti sa Unijom“, rekla je ona.

Božović je procenila da su dva najveđi problem životne sredine u Srbiji nedostatak novca, ali i nedovoljno podstaknuto javno mnjenje za uočavanje i rešavanje problema iz te oblasti.

Prema njenim rečima, do sada je sa EU usaglašen najveći deo propisa u oblasti kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, zaštite vode, kontrole industrijskog zagađenja.

Istakla je da je po poslednjem izveštaju EK o napretku Srbije u pristupanju EU u oblasti zaštite zživotne sredine uočeno da postoji mali pomak, ali da je potrebno uložiti veći napor u oblasti usklađivanja i pripreme evropskih pravila u oblasti klimatskih promena i jačanja administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou.

Izveštaj, kako je dodala, pokazuje da je potrebno napraviti veći napor i u međuinstitucionalnoj saradnji, podizanju svesti o toj oblasti i jačanju saradnje sa civilnim društvom.

„Prema tom poslednjem izveštaju EK, kao problematične oblasti ocenjene su upravljanje hemikalijama, zaštita prirode, kontrola industrijskog zagađenja, a kao razlog je naveden nedovoljan administrativni kapacitet u tim oblastima i na centralnom i na lokalnom nivou, ali se radi naotklanjanju svih navedenih problema. Na jesen će biti usvojen set od šest zakona iz oblasti zaštite životne sredine“, navela je ona.

„U pripremi su izmene i dopune zakoni o zaštiti životne sredine, zakon o upravljanju otpadom, zakon o zaštiti prirode, zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli industrijskog zagađenja, zakon o hemikalijama, zakon o biocidima“, rekla je ona i dodala da se radi i na usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom u oblasti klimatskih promena.

Državni sekretar mr Stana Božović je rekla da ministarstvo podržava inicijativu Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, upućenu Ministarsvu prosvete, o uvođenju predmeta zaštite životne sredine u osnovnim školama. U septembru će se znati više detalja o tome da li je moguće i kada, da deca dobiju taj predmet.