Министарство заштите животне средине пружа подршку кандидатури града Београда за Зелену престоницу Европе

Министарство заштите животне средине пружа подршку кандидатури града Београда за Зелену престоницу Европе

Министар заштите животне средине Горан Триван подржао је данас почетак пројекта “Акциони план за зелени град (ГЦАП) и Акциони план за одрживе изворе енергије и климу (СЕЦАП) града Београда” и представљање кандидатуре града Београда за Зелену престоницу Европе.

Министар је на конференцији похвалио Град Београд, истакавши да је у протеклих неколико година веома вредно радио на побољшавању животне средине и тиме кренуо путем многих европских метропола. „Београд је значајно напредовао, пре свега у подизању свести, а без тога нема никаквог напретка. Свака администрација може да чини напоре какве год, и чак да има резултате, али ако нема свести међу грађанима, ми град никада нећемо очистити од онога што сви ми, нас два милиона, можемо да упрљамо. Београд је добар пример да сваки труд и сваки корак који смо урадили у заштити животне средине је вредан и има своје резултате. То нас подстиче да наставимо на том путу, ка здравијем и квалитетнијем животу“, рекао је министар Триван, додавши  да је веома срећан што је руководство Града Београда посвећено овој области и несумњиво је да ће овим путем постати Зелена престоница. Министарство заштите животне средине пружиће сву своју помоћ  и подршку граду Београду да добије титулу Зелене престонице, са којом могу да се похвале највећи еколошки градови Европе.

Градоначелник Београда, Зоран Радојичић указао је на значај пројекта који се односи на акциони план за зелени град и акциони план који се тиче одрживих извора енергије и климе. „Као град посвећени смо свим стварима које можемо да урадимо у правцу климатских промена и одрживих развоја енергије. Циљ овог пројекта је да се смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште и угљен-диоксида, који представљају  највеће факторе загађења ваздуха. Кроз овај пројекат израдиће се акциони планови који  ће значајно допринети Поглављу 27. Београд са поносом и пуним правом може да се кандидује за титулу Зелене престонице“, закључио је градоначелник.

Председник Скуштине града Београда Никола Никодијевић је почетак овог пројекта означио као награду за дугогодишњи рад Управе града у области заштите животне средине. „Београд, за само неколико година уназад, може да се похвали документом о управљању отпадом, акционим планом заштите животне средине,  акционим планом пошумљавања, планом о квалитету ваздуха.... наш циљ је да оставимо иза себе један бољи, квалитетнији, и поред свега здравији град“, нагласио је Никодијевић. „Колико је град Београд освешћен што се тиче квалитета ваздуха говори то, да смо први у региону увели пет електро аутобуса, и већ следеће године 80 електро аутобуса возиће кроз центар Београда. Бићемо једини град у региону који је прешао на  јавни превоз на електро погон у центру града“, закључио је председник Скупштине града Београда.