Ministarstvo zaštite životne sredine pruža podršku kandidaturi grada Beograda za Zelenu prestonicu Evrope

Ministarstvo zaštite životne sredine pruža podršku kandidaturi grada Beograda za Zelenu prestonicu Evrope

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podržao je danas početak projekta “Akcioni plan za zeleni grad (GCAP) i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu (SECAP) grada Beograda” i predstavljanje kandidature grada Beograda za Zelenu prestonicu Evrope.

Ministar je na konferenciji pohvalio Grad Beograd, istakavši da je u proteklih nekoliko godina veoma vredno radio na poboljšavanju životne sredine i time krenuo putem mnogih evropskih metropola. „Beograd je značajno napredovao, pre svega u podizanju svesti, a bez toga nema nikakvog napretka. Svaka administracija može da čini napore kakve god, i čak da ima rezultate, ali ako nema svesti među građanima, mi grad nikada nećemo očistiti od onoga što svi mi, nas dva miliona, možemo da uprljamo. Beograd je dobar primer da svaki trud i svaki korak koji smo uradili u zaštiti životne sredine je vredan i ima svoje rezultate. To nas podstiče da nastavimo na tom putu, ka zdravijem i kvalitetnijem životu“, rekao je ministar Trivan, dodavši  da je veoma srećan što je rukovodstvo Grada Beograda posvećeno ovoj oblasti i nesumnjivo je da će ovim putem postati Zelena prestonica. Ministarstvo zaštite životne sredine pružiće svu svoju pomoć  i podršku gradu Beogradu da dobije titulu Zelene prestonice, sa kojom mogu da se pohvale najveći ekološki gradovi Evrope.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić ukazao je na značaj projekta koji se odnosi na akcioni plan za zeleni grad i akcioni plan koji se tiče održivih izvora energije i klime. „Kao grad posvećeni smo svim stvarima koje možemo da uradimo u pravcu klimatskih promena i održivih razvoja energije. Cilj ovog projekta je da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte i ugljen-dioksida, koji predstavljaju  najveće faktore zagađenja vazduha. Kroz ovaj projekat izradiće se akcioni planovi koji  će značajno doprineti Poglavlju 27. Beograd sa ponosom i punim pravom može da se kandiduje za titulu Zelene prestonice“, zaključio je gradonačelnik.

Predsednik Skuštine grada Beograda Nikola Nikodijević je početak ovog projekta označio kao nagradu za dugogodišnji rad Uprave grada u oblasti zaštite životne sredine. „Beograd, za samo nekoliko godina unazad, može da se pohvali dokumentom o upravljanju otpadom, akcionim planom zaštite životne sredine,  akcionim planom pošumljavanja, planom o kvalitetu vazduha.... naš cilj je da ostavimo iza sebe jedan bolji, kvalitetniji, i pored svega zdraviji grad“, naglasio je Nikodijević. „Koliko je grad Beograd osvešćen što se tiče kvaliteta vazduha govori to, da smo prvi u regionu uveli pet elektro autobusa, i već sledeće godine 80 elektro autobusa voziće kroz centar Beograda. Bićemo jedini grad u regionu koji je prešao na  javni prevoz na elektro pogon u centru grada“, zaključio je predsednik Skupštine grada Beograda.