Министарка Вујовић са делегацијом Португала: Предстоје нам улагања у зелену инфраструктуру

Министарка Вујовић са делегацијом Португала: Предстоје нам улагања у зелену инфраструктуру

Министарка Вујовић са делегацијом Португала: Предстоје нам улагања у зелену инфраструктуру

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је данас са делегацијом Португала, коју је предводио државни секретар за интернационализацију у Министарству спољних послова те земље Еурико Дијас Бриланте, о могућностима за продубљивање сарадње у области екологије.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Португала у Београду Марија Вирџинија Мендес да Силва Пина.

Вујовић је навела да је екологија један од приоритета за Владу Србије, док су приоритети у ресору који води борба са аерозагађењем, управљање чврстим отпадом и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, у чему Поругал има велико искуство.

Министарка Вујовић са делегацијом Португала: Предстоје нам улагања у зелену инфраструктуру- Србију у наредном периоду очекују капиталне инвестиције у области екологије, у чему нам је кључна подршка европских партнера. Из средстава Развојне банке Савета Европе градићемо постројења за прераду отпадних вода и пратећу канализациону мрежу у 27 локалних самоуправа. Истовремено, из средстава Европске банке за обнову и развој градићемо осам регионалних центара за управљање отпадом, који ће обухватити више од 50 градова и општина. Из средстава ЕБРД, завршићемо комплетну замену котларнице у Крагујевцу, што је за нас велика ствар, јер ће то знатно поправити квалитет ваздуха у овом граду – рекла је Вујовић.

Државни секретар Дијас је истакао да је Португал, као земља чланица ЕУ, применио европске директиве из области заштите животне средине, а из ЕУ фондова су улагали у екологију. Он је упознао министарку и са различитим решењима која ова земља примењује када је реч о еколошким пројектима, рециклажи, сепарацији отпада, али и подизању свести грађана, пре свега младих и деце, о значају ове теме.

Министарка Вујовић је нагласила да су Србији потребни и знање и технологије које имају европске компаније, посебно имајући у виду да Србију као земљу кандидата за чланство очекују велика улагања у зелену инфраструктуру и даља прилагођавања регулативе.