Ministarka Vujović sa delegacijom Portugala: Predstoje nam ulaganja u zelenu infrastrukturu

Министарка Вујовић са делегацијом Португала: Предстоје нам улагања у зелену инфраструктуру

Ministarka Vujović sa delegacijom Portugala: Predstoje nam ulaganja u zelenu infrastrukturu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa delegacijom Portugala, koju je predvodio državni sekretar za internacionalizaciju u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje Euriko Dijas Brilante, o mogućnostima za produbljivanje saradnje u oblasti ekologije.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Portugala u Beogradu Marija Virdžinija Mendes da Silva Pina.

Vujović je navela da je ekologija jedan od prioriteta za Vladu Srbije, dok su prioriteti u resoru koji vodi borba sa aerozagađenjem, upravljanje čvrstim otpadom i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u čemu Porugal ima veliko iskustvo.

Ministarka Vujović sa delegacijom Portugala: Predstoje nam ulaganja u zelenu infrastrukturu- Srbiju u narednom periodu očekuju kapitalne investicije u oblasti ekologije, u čemu nam je ključna podrška evropskih partnera. Iz sredstava Razvojne banke Saveta Evrope gradićemo postrojenja za preradu otpadnih voda i prateću kanalizacionu mrežu u 27 lokalnih samouprava. Istovremeno, iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj gradićemo osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti više od 50 gradova i opština. Iz sredstava EBRD, završićemo kompletnu zamenu kotlarnice u Kragujevcu, što je za nas velika stvar, jer će to znatno popraviti kvalitet vazduha u ovom gradu – rekla je Vujović.

Državni sekretar Dijas je istakao da je Portugal, kao zemlja članica EU, primenio evropske direktive iz oblasti zaštite životne sredine, a iz EU fondova su ulagali u ekologiju. On je upoznao ministarku i sa različitim rešenjima koja ova zemlja primenjuje kada je reč o ekološkim projektima, reciklaži, separaciji otpada, ali i podizanju svesti građana, pre svega mladih i dece, o značaju ove teme.

Ministarka Vujović je naglasila da su Srbiji potrebni i znanje i tehnologije koje imaju evropske kompanije, posebno imajući u vidu da Srbiju kao zemlju kandidata za članstvo očekuju velika ulaganja u zelenu infrastrukturu i dalja prilagođavanja regulative.