Министар заштите животне средине Горан Триван на отварању Зеленог дата центра у Вршцу

Министар заштите животне средине Горан Триван на отварању Зеленог дата центра у Вршцу

Србија хвата корак са светом примењујући нове зелене иновативне технологије, и поред међународне подршке, ослањајући се са пуним самопоуздањем у сопствену памет можемо остварити сигуран напредак у заштити животне средине и укупном развоју, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван на свечаном отварању Зеленог дата центра у Вршцу, првог ове врсте у Србији и региону.

Почетак рада Зеленог дата центра обележен је потапањем сервера у специјалне канистере са расхладним неопасним уљем, користећи иновативно решење америчког предузећа „Green Revolution Cooling” за хлађење серверске опреме, чиме је чак за 90% смањена количина енергије потребна за хлађење опреме у односу на ваздухом хлађене дата центре.

Министар Горан  Триван је иразио пуну подршку изградњи оваквог центра, који представља пример иновативне еколошки прихватљиве технологије која је у својој успешној примени енергетски ефикасна, окренута обновљивим изворима енергије, и доприноси смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште. Влада Републике Србије ће учинити све што је могуће да помогне оваквим и сличним пројектима, истакао је. Зелени дата центар је још један доказ да су еколошки одговорни пројекти везани за ИТ сектор они који Србију позиционирају у свету, и воде је у правцу лепше и боље будућности, рекао је министар Триван, и похвалио сарадњу српске и америчке компаније. Овај подухват који је реализован уз подршку америчке компаније, доказ је да је економска сарадња важна за све боље односе Србије и Сједињених америчких држава, нагласио је.

Животна средина у Србији уништавана је последњих деценија, рекао је министар, и није могуће обновити је преко ноћи, али решењима попут овог ми се спашавамо, јер је и Зелени дата центар израз другачије врсте логике да је животна средина најважнија и задатак свих нас, истакао је Триван.

У свом обраћању представници компаније „E-Smart Systems”, генерални директор Срећко Атанасковић и власник и директор Горан Вељовић представили су основне карактеристике Зеленог дата центра, указујући да су овакви центри иначе изузетно велики потрошачи са око 6 посто укупне електричне енергије у свету и имају велики утицај на животну средину, због чега се ова компанија одлучила за „зелено“ иновативно решење. Како је Вељовић истакао, Србија је 17-а земља у свету која примењује ову технологију, а српски стручњаци су прошли обуку, тако да ће се у вршачком центру самостално управљати овим системом светског ИТ ранга.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри нагласио је у свом обраћању да су Сједињене америчке државе увек спремне да подрже пројекте који користе иновативна зелена решења и доприносе сарадњи америчких и српских компанија, а извршни директор Акомпаније „Green Revolution Cooling” Питер Паулин указао је на предност примењене технологије у изградњи дата центра у Вршцу који за свој рад користи енергију ветра.

Такозвани „дата центри” представљају објекте или групе објеката у којима се налазе рачунарски и телекомуникацијски системи, са просторима за складиштење података. Они уобичајено раде нон-стоп, током целе године. Велики дата центри могу чак користити онолико електричне енергије колико и неки мањи градови. Осим за рад самих система, готово 50 посто укупне потрошње електричне енергије користи се за хлађење опреме/сервера. Дата центри производе око 4 процената глобалних ГХГ емисија, а процењује се и да имају најбрже растући угљенични отисак у односу на целокупан сектор информационих и комуникационих технологија. Зелени дата центар у Вршцу користиће за чак 90% мање енергије потребне за хлађење опреме у односу на ваздухом хлађене дата центре, и смањити емисију угљен-диоксида за преко 20 посто.