Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na otvaranju Zelenog data centra u Vršcu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na otvaranju Zelenog data centra u Vršcu

Srbija hvata korak sa svetom primenjujući nove zelene inovativne tehnologije, i pored međunarodne podrške, oslanjajući se sa punim samopouzdanjem u sopstvenu pamet možemo ostvariti siguran napredak u zaštiti životne sredine i ukupnom razvoju, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na svečanom otvaranju Zelenog data centra u Vršcu, prvog ove vrste u Srbiji i regionu.

Početak rada Zelenog data centra obeležen je potapanjem servera u specijalne kanistere sa rashladnim neopasnim uljem, koristeći inovativno rešenje američkog preduzeća „Green Revolution Cooling” za hlađenje serverske opreme, čime je čak za 90% smanjena količina energije potrebna za hlađenje opreme u odnosu na vazduhom hlađene data centre.

Ministar Goran  Trivan je irazio punu podršku izgradnji ovakvog centra, koji predstavlja primer inovativne ekološki prihvatljive tehnologije koja je u svojoj uspešnoj primeni energetski efikasna, okrenuta obnovljivim izvorima energije, i doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Vlada Republike Srbije će učiniti sve što je moguće da pomogne ovakvim i sličnim projektima, istakao je. Zeleni data centar je još jedan dokaz da su ekološki odgovorni projekti vezani za IT sektor oni koji Srbiju pozicioniraju u svetu, i vode je u pravcu lepše i bolje budućnosti, rekao je ministar Trivan, i pohvalio saradnju srpske i američke kompanije. Ovaj poduhvat koji je realizovan uz podršku američke kompanije, dokaz je da je ekonomska saradnja važna za sve bolje odnose Srbije i Sjedinjenih američkih država, naglasio je.

Životna sredina u Srbiji uništavana je poslednjih decenija, rekao je ministar, i nije moguće obnoviti je preko noći, ali rešenjima poput ovog mi se spašavamo, jer je i Zeleni data centar izraz drugačije vrste logike da je životna sredina najvažnija i zadatak svih nas, istakao je Trivan.

U svom obraćanju predstavnici kompanije „E-Smart Systems”, generalni direktor Srećko Atanasković i vlasnik i direktor Goran Veljović predstavili su osnovne karakteristike Zelenog data centra, ukazujući da su ovakvi centri inače izuzetno veliki potrošači sa oko 6 posto ukupne električne energije u svetu i imaju veliki uticaj na životnu sredinu, zbog čega se ova kompanija odlučila za „zeleno“ inovativno rešenje. Kako je Veljović istakao, Srbija je 17-a zemlja u svetu koja primenjuje ovu tehnologiju, a srpski stručnjaci su prošli obuku, tako da će se u vršačkom centru samostalno upravljati ovim sistemom svetskog IT ranga.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri naglasio je u svom obraćanju da su Sjedinjene američke države uvek spremne da podrže projekte koji koriste inovativna zelena rešenja i doprinose saradnji američkih i srpskih kompanija, a izvršni direktor Akompanije „Green Revolution Cooling” Piter Paulin ukazao je na prednost primenjene tehnologije u izgradnji data centra u Vršcu koji za svoj rad koristi energiju vetra.

Takozvani „data centri” predstavljaju objekte ili grupe objekata u kojima se nalaze računarski i telekomunikacijski sistemi, sa prostorima za skladištenje podataka. Oni uobičajeno rade non-stop, tokom cele godine. Veliki data centri mogu čak koristiti onoliko električne energije koliko i neki manji gradovi. Osim za rad samih sistema, gotovo 50 posto ukupne potrošnje električne energije koristi se za hlađenje opreme/servera. Data centri proizvode oko 4 procenata globalnih GHG emisija, a procenjuje se i da imaju najbrže rastući ugljenični otisak u odnosu na celokupan sektor informacionih i komunikacionih tehnologija. Zeleni data centar u Vršcu koristiće za čak 90% manje energije potrebne za hlađenje opreme u odnosu na vazduhom hlađene data centre, i smanjiti emisiju ugljen-dioksida za preko 20 posto.