Министар Триван у Атини: Регионална сарадња у области животне средине почиње у Грчкој

Министар Триван у Атини: Регионална сарадња у области животне средине почиње у Грчкој

[caption id="attachment_22230" align="alignleft" width="250"]ΦΑΜΕΛΛΟΣ Σ. - TRIVAN G. - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΑΜΕΛΛΟΣ Σ. - TRIVAN G. - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ[/caption]

Министар заштите животне средине Горан Триван, који борави у званичној посети Атини, разговарао је данас са члановима нове Владе Грчке - Сократисом Фамелосом, министром који је задужен за екологију и животну средину, и Јанисом Циронисом министром задуженим за подстицаје у пољопривреди.

Грчки министар Фамелос изјавио је да „од данас почињемо чврсту сарадњу пријатеља“ и додао да ће „врата те сарадње бити отворена и за друге “. Он је прихватио позив да до краја године дође у Србију, предводећи политичко-пословну делегацију у којој ће бити  двадесет грчких компанија које послују у области животне средине. Том приликом биће потписан и меморандум о сарадњи два министарства.

Министар Триван је истакао да „почињемо регионалну сарадњу управо из Грчке, јер нас за њу вежу дубоки пријатељски односи“. Он је нагласио да ће Србија у предстојећем периоду покренути низ еколошких иницијатива у региону и да ће имати подршку Грчке у томе. „Имамо снажну подршку Грчке и у европским интеграцијама Србије, посебно у преговорима о поглављу 27, у чему ће нам грчка искуства бити драгоцена“, рекао је министар Триван.

Грчки министар задужен за подстицаје у пољопривреди Јанис Циронис рекао је да због великог и дуготрајног пријатељства српског и грчког народа сарадња две земље не може имати границе. Он је нагласио да животна средина није трошак, него инвестиција која може да отвори многа радна места у обе земље.

У сусретима министра Тривана са грчким колегама доминирале су теме из области отпада, отпадних вода, климатских промена, бујица, суша, пожара. „Једно од најснажнијих оружја за борбу против климатских промена у Србији биће пошумљавање, које ћемо сада као министарство подржавати са републичког нивоа, као што је то раније рађено у Београду са нивоа Секретаријата за заштиту животне средине“, подвукао је министар Триван.

Он је поручио да Србија доживљава Грчку као изузетног пријатеља. „Захвалили смо на подршци јединству наше земље са Косовом и Метохијом као неодвојивим делом Србије, на непризнавању Косова као самосталне државе и противљењу Грчке да такво Косово постане члан УНЕСКО“, истакао је министар Триван.

Министар Триван наставиће посету Атини разговорима са представницима Парламента Грчке.