Ministar Trivan u Atini: Regionalna saradnja u oblasti životne sredine počinje u Grčkoj

Ministar Trivan u Atini: Regionalna saradnja u oblasti životne sredine počinje u Grčkoj

[caption id="attachment_22230" align="alignleft" width="250"]ΦΑΜΕΛΛΟΣ Σ. - TRIVAN G. - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΑΜΕΛΛΟΣ Σ. - TRIVAN G. - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ[/caption]

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji boravi u zvaničnoj poseti Atini, razgovarao je danas sa članovima nove Vlade Grčke - Sokratisom Famelosom, ministrom koji je zadužen za ekologiju i životnu sredinu, i Janisom Cironisom ministrom zaduženim za podsticaje u poljoprivredi.

Grčki ministar Famelos izjavio je da „od danas počinjemo čvrstu saradnju prijatelja“ i dodao da će „vrata te saradnje biti otvorena i za druge “. On je prihvatio poziv da do kraja godine dođe u Srbiju, predvodeći političko-poslovnu delegaciju u kojoj će biti  dvadeset grčkih kompanija koje posluju u oblasti životne sredine. Tom prilikom biće potpisan i memorandum o saradnji dva ministarstva.

Ministar Trivan je istakao da „počinjemo regionalnu saradnju upravo iz Grčke, jer nas za nju vežu duboki prijateljski odnosi“. On je naglasio da će Srbija u predstojećem periodu pokrenuti niz ekoloških inicijativa u regionu i da će imati podršku Grčke u tome. „Imamo snažnu podršku Grčke i u evropskim integracijama Srbije, posebno u pregovorima o poglavlju 27, u čemu će nam grčka iskustva biti dragocena“, rekao je ministar Trivan.

Grčki ministar zadužen za podsticaje u poljoprivredi Janis Cironis rekao je da zbog velikog i dugotrajnog prijateljstva srpskog i grčkog naroda saradnja dve zemlje ne može imati granice. On je naglasio da životna sredina nije trošak, nego investicija koja može da otvori mnoga radna mesta u obe zemlje.

U susretima ministra Trivana sa grčkim kolegama dominirale su teme iz oblasti otpada, otpadnih voda, klimatskih promena, bujica, suša, požara. „Jedno od najsnažnijih oružja za borbu protiv klimatskih promena u Srbiji biće pošumljavanje, koje ćemo sada kao ministarstvo podržavati sa republičkog nivoa, kao što je to ranije rađeno u Beogradu sa nivoa Sekretarijata za zaštitu životne sredine“, podvukao je ministar Trivan.

On je poručio da Srbija doživljava Grčku kao izuzetnog prijatelja. „Zahvalili smo na podršci jedinstvu naše zemlje sa Kosovom i Metohijom kao neodvojivim delom Srbije, na nepriznavanju Kosova kao samostalne države i protivljenju Grčke da takvo Kosovo postane član UNESKO“, istakao je ministar Trivan.

Ministar Trivan nastaviće posetu Atini razgovorima sa predstavnicima Parlamenta Grčke.