Министар Триван са представницима НВО о резултатима Конференције КОП 23 и приоритетним питањима у области заштите животне средине

Министар Триван са представницима НВО о резултатима Конференције КОП 23 и приоритетним питањима у области заштите животне средине

IMG-cbbfda180d14e6075c9db87d01be1fd1-V (1)Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас на панел-дискусији о климатским променама са представницима невладиних организација. Главна тема панела била је осврт на Конференцију о климатским променама- КОП 23 одржану недавно у Бону на којој су разматрана најважнија питања о последицама климатских промена, како их ублажити и како им се прилагодити.

Министар је представницима невладиних организација представио резултате Конференције КОП 23, детаље учешћа делегације Србије, као и даље планове по овом значајном међународном питању. „Једно од приоритетних задатака Министарства биће усвајање закона о климатским променама, којег ће пратити план са прецизно наведеним мерама носиоцима активности и роковима. Закон о климатским променама један је од најкомпликованијих  и најзахтевнијих како у погледу спровођења, тако и у финансијском смислу, али он мора бити усвојен што пре, јер оно што данас радимо имаће ефекат тек за неколико година“, нагласио је Триван. Поред борбе против климатских промена и прилагођавања измењеним климатским условима, у приоритету рада Министарства у наредном периоду биће и процес приступања Европској унији. Министарство, поред законодавног оквира, бавиће се и практичним оквиром, односно практичном применом мера заштите животне средине. У решавању свих ових приоритетних питања значајни су подршка и сарадња са невладиним сектором, рекао је Триван у свом обраћању. „ Дијалог са НВО постаје пракса рада Министарства, јер без сарадње са цивилним сектором нема правих резултата.“, истакао је Министар и додао да је Министарство за наредну годину издвојило знатно већа средства из буџета намењена раду и активностима невладиног сектора у области заштите животне средине. Министар Триван овом приликом представио је учесницима панела своје новоизабране помоћнике. Кадровско и финансијско јачање Министарства основни су предуслов за предузимање конкретних практичних мера, не само у борби против климатских промена, већ по свим питањима заштите животне средине, нагласио је Министар. Заменица сталне представнице УНДП у Србији, Стелиана Недера истакла је да је неопходна бржа и заједничка акција, како би остварили циљеве Споразума из Париза. „Потребно је да сви повећамо амбиције у планирању и спровођењу мера против климатских промена. Дијалог и размена информација су неопходне на путу ка зеленој будућности“, рекла је Недера.

Учесници панела у дискусији су истакли приоритетна питања на којима би се требало ангажовати у наредном периоду, као што су међусекторска сарадња и синергија у сфери зелене економије, образовање за одрживи развој, јачање инспекције итд.