Ministar Trivan sa predstavnicima NVO o rezultatima Konferencije KOP 23 i prioritetnim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine

Ministar Trivan sa predstavnicima NVO o rezultatima Konferencije KOP 23 i prioritetnim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine

IMG-cbbfda180d14e6075c9db87d01be1fd1-V (1)Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je danas na panel-diskusiji o klimatskim promenama sa predstavnicima nevladinih organizacija. Glavna tema panela bila je osvrt na Konferenciju o klimatskim promenama- KOP 23 održanu nedavno u Bonu na kojoj su razmatrana najvažnija pitanja o posledicama klimatskih promena, kako ih ublažiti i kako im se prilagoditi.

Ministar je predstavnicima nevladinih organizacija predstavio rezultate Konferencije KOP 23, detalje učešća delegacije Srbije, kao i dalje planove po ovom značajnom međunarodnom pitanju. „Jedno od prioritetnih zadataka Ministarstva biće usvajanje zakona o klimatskim promenama, kojeg će pratiti plan sa precizno navedenim merama nosiocima aktivnosti i rokovima. Zakon o klimatskim promenama jedan je od najkomplikovanijih  i najzahtevnijih kako u pogledu sprovođenja, tako i u finansijskom smislu, ali on mora biti usvojen što pre, jer ono što danas radimo imaće efekat tek za nekoliko godina“, naglasio je Trivan. Pored borbe protiv klimatskih promena i prilagođavanja izmenjenim klimatskim uslovima, u prioritetu rada Ministarstva u narednom periodu biće i proces pristupanja Evropskoj uniji. Ministarstvo, pored zakonodavnog okvira, baviće se i praktičnim okvirom, odnosno praktičnom primenom mera zaštite životne sredine. U rešavanju svih ovih prioritetnih pitanja značajni su podrška i saradnja sa nevladinim sektorom, rekao je Trivan u svom obraćanju. „ Dijalog sa NVO postaje praksa rada Ministarstva, jer bez saradnje sa civilnim sektorom nema pravih rezultata.“, istakao je Ministar i dodao da je Ministarstvo za narednu godinu izdvojilo znatno veća sredstva iz budžeta namenjena radu i aktivnostima nevladinog sektora u oblasti zaštite životne sredine. Ministar Trivan ovom prilikom predstavio je učesnicima panela svoje novoizabrane pomoćnike. Kadrovsko i finansijsko jačanje Ministarstva osnovni su preduslov za preduzimanje konkretnih praktičnih mera, ne samo u borbi protiv klimatskih promena, već po svim pitanjima zaštite životne sredine, naglasio je Ministar. Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji, Steliana Nedera istakla je da je neophodna brža i zajednička akcija, kako bi ostvarili ciljeve Sporazuma iz Pariza. „Potrebno je da svi povećamo ambicije u planiranju i sprovođenju mera protiv klimatskih promena. Dijalog i razmena informacija su neophodne na putu ka zelenoj budućnosti“, rekla je Nedera.

Učesnici panela u diskusiji su istakli prioritetna pitanja na kojima bi se trebalo angažovati u narednom periodu, kao što su međusektorska saradnja i sinergija u sferi zelene ekonomije, obrazovanje za održivi razvoj, jačanje inspekcije itd.