Министар Триван са делегацијом из Мериленда састао се са министром рударства и енергетике Александром Антићем

Министар Триван са делегацијом из Мериленда састао се са министром рударства и енергетике Александром Антићем

image1Министар заштите животне средине, г-дин Горан Триван и делегација савезне државе Мериленд из САД, састали су се са министром рударства и енергетике, г-дином Александром Антићем. На састанку су разматрани конкретни пројекти и дефинисано је неколико кључних тема.

"Мериленд је направио значајне искораке у смањењу негативних ефеката коришћења угља у производњи струје па ћемо заједнички радити у том правцу", рекао је Антић и додао да ће се разговарати и о технолошким решењима која примењују стручњаци те државе.

"Разговарали смо о смањењу угљен-диоксида и технологији за пречишћавање отпадних вода из рударске производње јер они користе електрофлотацију, којом се извлаче метали и добија чиста вода", рекао је Антић.

Делегација Министарства рударства и енергетике Србије и представници највећих енергетских компанија ће, према речима министра Антића и министра Тривана, до краја године посетити Мериленд и разговарати са представницима универзитета и експертима како би се дефинисали кључни циљеви. "Идеје и захтеве ће обрадити амерички стручњаци и дефинисати конкретне програме са којима ће доћи у Србију почетком наредне године", рекао је Антић.

Министар заштите животне средине Горан Триван нагласио је да је најважније ући у заједнички посао и инвестиције. “Србији је то од кључног значаја јер су нам инвестиције неопходне, а заштита животне средине пружа неограничене могућности за сарадњу“, рекао је министар Триван.

На састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији, г-дин Кајл Скот.