Ministar Trivan sa delegacijom iz Merilenda sastao se sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem

Ministar Trivan sa delegacijom iz Merilenda sastao se sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem

image1Ministar zaštite životne sredine, g-din Goran Trivan i delegacija savezne države Merilend iz SAD, sastali su se sa ministrom rudarstva i energetike, g-dinom Aleksandrom Antićem. Na sastanku su razmatrani konkretni projekti i definisano je nekoliko ključnih tema.

"Merilend je napravio značajne iskorake u smanjenju negativnih efekata korišćenja uglja u proizvodnji struje pa ćemo zajednički raditi u tom pravcu", rekao je Antić i dodao da će se razgovarati i o tehnološkim rešenjima koja primenjuju stručnjaci te države.

"Razgovarali smo o smanjenju ugljen-dioksida i tehnologiji za prečišćavanje otpadnih voda iz rudarske proizvodnje jer oni koriste elektroflotaciju, kojom se izvlače metali i dobija čista voda", rekao je Antić.

Delegacija Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i predstavnici najvećih energetskih kompanija će, prema rečima ministra Antića i ministra Trivana, do kraja godine posetiti Merilend i razgovarati sa predstavnicima univerziteta i ekspertima kako bi se definisali ključni ciljevi. "Ideje i zahteve će obraditi američki stručnjaci i definisati konkretne programe sa kojima će doći u Srbiju početkom naredne godine", rekao je Antić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naglasio je da je najvažnije ući u zajednički posao i investicije. “Srbiji je to od ključnog značaja jer su nam investicije neophodne, a zaštita životne sredine pruža neograničene mogućnosti za saradnju“, rekao je ministar Trivan.

Na sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji, g-din Kajl Skot.