Министар Триван са делегацијом из Мериленда присуствовао је презентацији пројекта „Београд на води“

Министар Триван са делегацијом из Мериленда присуствовао је презентацији пројекта „Београд на води“

IMG_0212Министар заштите животне средине Горан Триван са делегацијом из Мериленда присуствовао је презентацији пројекта “Београд на води”. Пројекат су представили председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и главни урбаниста Милутин Фолић. Догађају је  присуствовао и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Министар Триван је том приликом нагласио да је савезна држава  Мериленд једна од најразвијенијих држава у САД, која истовремено обраћа велику пажњу на заштиту животне средине. „Ово је била и прилика да подсетимо да Србија има потребу да инвестира око 15 милијарди евра у заштиту животне средине, међу којима су прерада отпадних вода, комуналног отпада, медијација земљишта и друго. Чланови делегације су веома заинтересовани за инвестирање и зато ћемо наставити разговоре и настојати да наше преговоре доведемо на практичан терен. Екологија није питање политике већ нашег бољег живљења и представља област без хипотека, јер имамо и добру вољу и стручњаке. Недостаје нам део технологије и новац за инвестирање и зато нам је потребна помоћ држава које могу да инвестирају, међу којима је и савезна држава Мериленд“, рекао је министар Триван.

IMG_0204Државни секретар Мериленда, Џон Вобенсмит истакао је задовољство посетом и нагласио да чланови делегације желе да се детаљније упознају са ситуацијом и могућностима за помоћ у Србији и да се наставе разговори које је министар заштите животне средине Горан Триван водио пре неколико месеци током боравка у САД, где су бројне америчке компаније исказале велико интересовање за улагања у Србију.

"Импресионирани смо министром Триваном и његовим идејама и ентузијазмом да се ствари промене и да ово буде боље место за живот. Ми то исто радимо у Мериленду. Има много лекција које смо ми научили и желимо да их пренесемо вама", додао је Вобенсмит.