Министар Триван на свечаној академији поводом 150 година Савеза инжењера и техничара

Министар Триван на свечаној академији поводом 150 година Савеза инжењера и техничара

20180522_175927Савез инжењера и техничара Србије обележио је данас 150 година постојања и рада, и тим поводом на Свечаној академији окупио бројне сараднике, колеге и пријатеље из министарстава, установа, института, високошколских организација и удружења.

Министар заштите животне средине Горан Триван обратио се на скупу честитајући Савезу овај изузетан јубилеј, указујући на значај техничких знања и инжењерске струке за остваривање развоја и напретка наше земље. Министар је  нагласио да је мало значајних институција као што је Савез инжењера и техничара са толиким трајањем, које би могле да се похвале успешном мисијом у нашем друштву.

„За постизање циљева у области заштите животне средине и ублажавање последица климатских промена, једна од најефикаснијих мера је пошумљавање, и ту инжењерска струка може дати нарочити допринос“ рекао је министар. „Животна средина неће имати шансе уколико се не оствари најтешња веза са факултетима, институтима, инжењерском комором... Научни и стручни допринос, памет и рад инжењера, неопходна су основа свих успешних акција за бољу животну средину у Србији“ истакао је министар.

20180522_181531Указујући на значај укључивања целокупног националног капацитета знања и струке у област заштите животне средине, министар Триван је позвао инжењерску комору да помогне локалним самоуправама у припреми пројектно-техничке документације за пројекте којима се могу решити вишедеценијски проблеми у животној средини локалних заједница.

Поводом јубилеја, Савез инжењера и техничара Србије доделио је Министарству заштите животне средине посебно признање, Златну плакету, због вишегодишње међусобно изузетно успешне сарадње и заслуга у осваривању циљева и задатака инжењерске струке и развоју и унапређењу техничке културе инжењера.