Ministar Trivan na svečanoj akademiji povodom 150 godina Saveza inženjera i tehničara

Ministar Trivan na svečanoj akademiji povodom 150 godina Saveza inženjera i tehničara

20180522_175927Savez inženjera i tehničara Srbije obeležio je danas 150 godina postojanja i rada, i tim povodom na Svečanoj akademiji okupio brojne saradnike, kolege i prijatelje iz ministarstava, ustanova, instituta, visokoškolskih organizacija i udruženja.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obratio se na skupu čestitajući Savezu ovaj izuzetan jubilej, ukazujući na značaj tehničkih znanja i inženjerske struke za ostvarivanje razvoja i napretka naše zemlje. Ministar je  naglasio da je malo značajnih institucija kao što je Savez inženjera i tehničara sa tolikim trajanjem, koje bi mogle da se pohvale uspešnom misijom u našem društvu.

„Za postizanje ciljeva u oblasti zaštite životne sredine i ublažavanje posledica klimatskih promena, jedna od najefikasnijih mera je pošumljavanje, i tu inženjerska struka može dati naročiti doprinos“ rekao je ministar. „Životna sredina neće imati šanse ukoliko se ne ostvari najtešnja veza sa fakultetima, institutima, inženjerskom komorom... Naučni i stručni doprinos, pamet i rad inženjera, neophodna su osnova svih uspešnih akcija za bolju životnu sredinu u Srbiji“ istakao je ministar.

20180522_181531Ukazujući na značaj uključivanja celokupnog nacionalnog kapaciteta znanja i struke u oblast zaštite životne sredine, ministar Trivan je pozvao inženjersku komoru da pomogne lokalnim samoupravama u pripremi projektno-tehničke dokumentacije za projekte kojima se mogu rešiti višedecenijski problemi u životnoj sredini lokalnih zajednica.

Povodom jubileja, Savez inženjera i tehničara Srbije dodelio je Ministarstvu zaštite životne sredine posebno priznanje, Zlatnu plaketu, zbog višegodišnje međusobno izuzetno uspešne saradnje i zasluga u osvarivanju ciljeva i zadataka inženjerske struke i razvoju i unapređenju tehničke kulture inženjera.