Министар Триван на стручно-научној конференцији о водама

Министар Триван на стручно-научној конференцији о водама

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је на 41. Међународној конференцији „ Водовод и канализација `20“ која се 14. и 15. октобра одржава у Краљеву. Комференција кроз различите сесије разматра истраживачко-развојна, техничко-технолошка, економска, законска и друга актуелна питања из области снабдевања водом.

На почетку обраћања, министар Триван је учеснике међународне конференције  подсетио да Краљево и Србија памте стравичан злочин који се ових октобарских дана пре 79 година догодио у Краљеву, када су нацисти масовно стрељали недужне цивиле, изразивши наду да се тако нешто никада и нигде не сме поновити.

Говорећи о значају вода, Триван је указао је вода планетарно стратешки важан ресурс, јер је има све мање због пораста светске популације, обима привредних активности и климатских промена и да ће се свет, због недостатка пијаће воде, све више суочавати са миграцијама становништва и еколошким избеглицама.

Министар је подсетио да Србија има најмање површинских аутохтоних вода у региону и  указао да је, у времену у коме живимо императив управљање водним ресурсима и пречишћавање отпадних вода. Навео је да је Министарство приликом оснивања реално сагледало  стање вишедеценијског загађивана вода, при чему се  прерађује само око 10 одсто вода, као и недостатак пројеката који су основни услов за изградњу 350 постројења за њихову прераду. Триван је казао да је Министарство успело,  да за мање од две године са општинама изради 29  пројеката за изградњу постројења за прераду отпадних вода и још 11 пројеката за постројења за прераду отпада као и да је у току финансирање, реализација и припрема на десетине таквих пројеката.

Истакао је да је од изузетне важности што је држава кроз Програм „Србија 2025“ препознала значај инвестирања у област отпадних вода, и да ће МЗЖС наставити да пружа пуну подршку реализацији овог великог и значајног инвестиционог програма Србије, који има снагу да буде део Европског зеленог договора и опоравка. Министар је позвао домаће компаније,  оперативу и инжењере да се ангажују на овим пројектима и да своје знање и искуство представе и покажу и ван граница, при чему су им врата Министарства увек оторена.

Осврћући се на  проблем мини-хидроелектрана, министар је подсетио да је јавности познат и јасан експлицитан став Министарства заштите животне средине и његов, да је изградња малих хидроелектрана деривационог типа у заштићеним природним подручјима недопустива и вешеструко штетна, и да је МЗЖС решење овог проблема предложило изменама Закона о заштити природе које је упутило у процедуру.

Међународну конференцију, која се одржава под покровитељсвом Министарства просвете, науке и технолошког развоја, организовао је Савез инжењера и техничара Србије, уз  суорганизацију Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина, Природно-математичког факултета из Новог Сада-Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Технолошко-металуршког факултета из Београда-Катедра за неорганску хемијску технологију, Института за водопривреду „Јарослав Черни“, Инжењерске академија Србије и  Института за примјењену геологију и водоинжењеринг из Бијељине. Домаћин  конференцији је ЈКП „Водовод“ из Краљева.