Ministar Trivan na stručno-naučnoj konferenciji o vodama

Ministar Trivan na stručno-naučnoj konferenciji o vodama

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je na 41. Međunarodnoj konferenciji „ Vodovod i kanalizacija `20“ koja se 14. i 15. oktobra održava u Kraljevu. Komferencija kroz različite sesije razmatra istraživačko-razvojna, tehničko-tehnološka, ekonomska, zakonska i druga aktuelna pitanja iz oblasti snabdevanja vodom.

Na početku obraćanja, ministar Trivan je učesnike međunarodne konferencije  podsetio da Kraljevo i Srbija pamte stravičan zločin koji se ovih oktobarskih dana pre 79 godina dogodio u Kraljevu, kada su nacisti masovno streljali nedužne civile, izrazivši nadu da se tako nešto nikada i nigde ne sme ponoviti.

Govoreći o značaju voda, Trivan je ukazao je voda planetarno strateški važan resurs, jer je ima sve manje zbog porasta svetske populacije, obima privrednih aktivnosti i klimatskih promena i da će se svet, zbog nedostatka pijaće vode, sve više suočavati sa migracijama stanovništva i ekološkim izbeglicama.

Ministar je podsetio da Srbija ima najmanje površinskih autohtonih voda u regionu i  ukazao da je, u vremenu u kome živimo imperativ upravljanje vodnim resursima i prečišćavanje otpadnih voda. Naveo je da je Ministarstvo prilikom osnivanja realno sagledalo  stanje višedecenijskog zagađivana voda, pri čemu se  prerađuje samo oko 10 odsto voda, kao i nedostatak projekata koji su osnovni uslov za izgradnju 350 postrojenja za njihovu preradu. Trivan je kazao da je Ministarstvo uspelo,  da za manje od dve godine sa opštinama izradi 29  projekata za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i još 11 projekata za postrojenja za preradu otpada kao i da je u toku finansiranje, realizacija i priprema na desetine takvih projekata.

Istakao je da je od izuzetne važnosti što je država kroz Program „Srbija 2025“ prepoznala značaj investiranja u oblast otpadnih voda, i da će MZŽS nastaviti da pruža punu podršku realizaciji ovog velikog i značajnog investicionog programa Srbije, koji ima snagu da bude deo Evropskog zelenog dogovora i oporavka. Ministar je pozvao domaće kompanije,  operativu i inženjere da se angažuju na ovim projektima i da svoje znanje i iskustvo predstave i pokažu i van granica, pri čemu su im vrata Ministarstva uvek otorena.

Osvrćući se na  problem mini-hidroelektrana, ministar je podsetio da je javnosti poznat i jasan eksplicitan stav Ministarstva zaštite životne sredine i njegov, da je izgradnja malih hidroelektrana derivacionog tipa u zaštićenim prirodnim područjima nedopustiva i vešestruko štetna, i da je MZŽS rešenje ovog problema predložilo izmenama Zakona o zaštiti prirode koje je uputilo u proceduru.

Međunarodnu konferenciju, koja se održava pod pokroviteljsvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organizovao je Savez inženjera i tehničara Srbije, uz  suorganizaciju Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina, Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada-Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda-Katedra za neorgansku hemijsku tehnologiju, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, Inženjerske akademija Srbije i  Instituta za primjenjenu geologiju i vodoinženjering iz Bijeljine. Domaćin  konferenciji je JKP „Vodovod“ iz Kraljeva.