Министар Триван на представљању шестог Извештаја из сенке Коалиције 27

Министар Триван на представљању шестог Извештаја из сенке Коалиције 27

За постизање циљева ка бољој и здравијој животној средини у Србији није неопходан само новац, већ и успостављање пуних капацитета, како Министарства заштите животне средине, тако и локалних самоуправа, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван на представљању шестог Извештаја из сенке Коалиције 27 о напретку Србије у областима животне средине и климатских промена насловљен „Мало пара, још мање музике“.

Резултати анализе о годишњем напретку Србије у припремама за преговоре о чланству у Европској унији у области заштите животне средине и климатских промена које је у форми извештаја израдила Коалиција 27, представљају извор ставова и примедби цивилног друштва који су драгоцени као смернице и препоруке за рад државне управе, указао је Триван. Министарство озбиљно третира овај извештај, а чврста сарадња, повезаност државне управе и цивилног друштва од кључног су значаја за напредак једног друштва, нагласио је.

Министар је потврдио да су начелни налази у извештају тачни, када указују да заштита животне средине још увек није досегла висок ниво приоритетности који би требало да има. Колико се у земљи улаже у заштиту животне средине јесте стваран показатељ колико се озбиљно мисли када је у питању животна средина, а редослед приоритета у Србији мора да се промени, рекао је. „Разумевање значаја заштите животне средине није довољно, потребно је његово материјализовање кроз јачање капацитета Министарства и локалних самоуправа и издвајање више финансијских средстава“, истакао је Триван.

Ова и наредна година представљаће преокрет у заштити животне средине, јер ће Министарство обезбедити средства за израду пројектно-техничке документације која је предуслов пројеката, пре свега за решавање питања прераде отпадних вода и управљања отпадом, најавио је министар. Он је истакао да је услов за реализацију постављених циљева и пуну искоришћеност обезбеђених финансијских средстава, пре свега, јачање стручних капацитета у пуном потенцијалу и обиму.

У панел дискусији отворена су и друга значајна питања заштите животне средине уврштена у Извештају, као што је квалитет ваздуха, девастација и смањење зелених површина, зашита природе... „Чека нас велика реформа у заштити природе, повећање процента територије Србије под заштитом и потпуна редефиниција заштићених подручја, а нарочито националних паркова, у складу са светским стандардима, најавио је министар.

Поред министра Горана Тривана, у панел дискусији учествовали су Мирјана Јовановић (Београдска отворена школа), Симон Илсе (Фондација Хајнрих Бел у Србији), и Милица Дамјановић Зантворт (“Петак за будућност“). Како је на крају духовито закључено, поред пара за музику, у заштити животне средине потребан је и оркестар који би ту музику изводио.

Извештај Коалиције 27 сачинило је осам чланица: Алтернатива за безбедније хемикалије, Београдска отворена школа, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Мрежа за климатске акције Европе, Центар за унапређење животне средине, Инжењери заштите животне средине, Млади истраживачи Србије и Светски фонд за природу, као и РЕС фондација.