Министар Триван на обележавању 10 година еколошког магазина ЕКОлист и у посети Покрету горана Војводине

Министар Триван на обележавању 10 година еколошког магазина ЕКОлист и у посети Покрету горана Војводине

IMG-f6d27bbabbe6201534d312dbd4ce741a-VМинистар Триван посетио је данас Нови Сад, где је присуствовао обележавању десетогодишњице објављивања првог броја еколошког магазина „ЕКОлист». Честитајући овај значајан јубилеј, министар је похвалио рад магазина који, како је истакао, већ годинама успешно окупља људе који се баве животном средином и са једнаким ентузијазмом улажу напоре да на својеврсан начин допринесу заштити и унапређењу животне средине и природе.

 «Пред нама су озбиљни задаци којима смо посвећени – борба против климатских промена и усвајање закона о климатским променама, закона о заштити животне средине, јачање рада на заштити природе и повећању процента територије Србије под заштитом, решавање питања отпада и  отпадних вода... То су приоритети у раду Министарства, али ту нам је драгоцена помоћ невладиних организација и медија, који су наш прави партнер у достизању постављених циљева», нагласио је Триван.

 IMG-1ad1148fd672f26d0db482698ea569d5-VНа свечаности, министар је уручио девет признања и новинарских награда које је Удружење новинара «Еко вест» у сарадњи са магазином «ЕКО лист» доделило новинарима и преставницима организација за грађанску храброст и доследност у заштити животне средине, односно допринос унапређењу заштите животне средине и подизању еколошке свести. Главна уредница ЕКОлиста Јадранка Марчок у свом обраћању је истакла да ће овај магазин и даље настојати да својом зеленом речи буде заговорник промена на боље у животној средини, а у име новинарског удружења «Еко вест» Драгана Ратковић је закључила да су еколошки новинари код Министарства наишли на отворена врата, због чега са већим оптимизмом дочекују предстојећу годину.

Након тога, Министар Триван посетио је и Покрет горана Војводине, и обишао Еколошки центар Радуловачки у Сремским Карловцима. Током посете, министар Триван упознат је са програмским концептом, карактеристикама Центра, као и активностима које се ту реализују. Нарочито је похвалио концепт градње, где су примењени нарочити системи и материјали који обезбеђују енергетску ефикасност објекта – коришћење геотермије, штедљиве расвете, соларних колектора, и изолације која је донела Центру један од првих енергетских пасоша у Србији.

IMG-95c9a9a61e56830d1876aff9c61b2845-V „У заштити животне средине ви сте неизбежни. Организације цивилног друштва пружају свој јединствени допринос, и Министарство ће подржати све оне идеје и активности које ће допринети бољој и здравијој животној средини у Србији“, рекао је министар Триван у разговору са члановима Покрета горана Војводине и додао:“Оно што сте овде урадили вас квалификује да то поделите и са другим организацијама, јер јачање организација цивилног друштва настаје онда када схвате шта је све могуће урадити. Новац јесте значајан за невладин сектор, али једнако је значајна и међусобна комуникација, размена искустава и знања у овој области, а Министарство је ту да пружи своју подршку“, нагласио је Триван.