Ministar Trivan na obeležavanju 10 godina ekološkog magazina EKOlist i u poseti Pokretu gorana Vojvodine

Ministar Trivan na obeležavanju 10 godina ekološkog magazina EKOlist i u poseti Pokretu gorana Vojvodine

IMG-f6d27bbabbe6201534d312dbd4ce741a-VMinistar Trivan posetio je danas Novi Sad, gde je prisustvovao obeležavanju desetogodišnjice objavljivanja prvog broja ekološkog magazina „EKOlist». Čestitajući ovaj značajan jubilej, ministar je pohvalio rad magazina koji, kako je istakao, već godinama uspešno okuplja ljude koji se bave životnom sredinom i sa jednakim entuzijazmom ulažu napore da na svojevrsan način doprinesu zaštiti i unapređenju životne sredine i prirode.

 «Pred nama su ozbiljni zadaci kojima smo posvećeni – borba protiv klimatskih promena i usvajanje zakona o klimatskim promenama, zakona o zaštiti životne sredine, jačanje rada na zaštiti prirode i povećanju procenta teritorije Srbije pod zaštitom, rešavanje pitanja otpada i  otpadnih voda... To su prioriteti u radu Ministarstva, ali tu nam je dragocena pomoć nevladinih organizacija i medija, koji su naš pravi partner u dostizanju postavljenih ciljeva», naglasio je Trivan.

 IMG-1ad1148fd672f26d0db482698ea569d5-VNa svečanosti, ministar je uručio devet priznanja i novinarskih nagrada koje je Udruženje novinara «Eko vest» u saradnji sa magazinom «EKO list» dodelilo novinarima i prestavnicima organizacija za građansku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine, odnosno doprinos unapređenju zaštite životne sredine i podizanju ekološke svesti. Glavna urednica EKOlista Jadranka Marčok u svom obraćanju je istakla da će ovaj magazin i dalje nastojati da svojom zelenom reči bude zagovornik promena na bolje u životnoj sredini, a u ime novinarskog udruženja «Eko vest» Dragana Ratković je zaključila da su ekološki novinari kod Ministarstva naišli na otvorena vrata, zbog čega sa većim optimizmom dočekuju predstojeću godinu.

Nakon toga, Ministar Trivan posetio je i Pokret gorana Vojvodine, i obišao Ekološki centar Radulovački u Sremskim Karlovcima. Tokom posete, ministar Trivan upoznat je sa programskim konceptom, karakteristikama Centra, kao i aktivnostima koje se tu realizuju. Naročito je pohvalio koncept gradnje, gde su primenjeni naročiti sistemi i materijali koji obezbeđuju energetsku efikasnost objekta – korišćenje geotermije, štedljive rasvete, solarnih kolektora, i izolacije koja je donela Centru jedan od prvih energetskih pasoša u Srbiji.

IMG-95c9a9a61e56830d1876aff9c61b2845-V „U zaštiti životne sredine vi ste neizbežni. Organizacije civilnog društva pružaju svoj jedinstveni doprinos, i Ministarstvo će podržati sve one ideje i aktivnosti koje će doprineti boljoj i zdravijoj životnoj sredini u Srbiji“, rekao je ministar Trivan u razgovoru sa članovima Pokreta gorana Vojvodine i dodao:“Ono što ste ovde uradili vas kvalifikuje da to podelite i sa drugim organizacijama, jer jačanje organizacija civilnog društva nastaje onda kada shvate šta je sve moguće uraditi. Novac jeste značajan za nevladin sektor, ali jednako je značajna i međusobna komunikacija, razmena iskustava i znanja u ovoj oblasti, a Ministarstvo je tu da pruži svoju podršku“, naglasio je Trivan.