Министар Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине ЕУ

Министар Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине ЕУ

Министар заштите животне средине Горан Триван учествује у раду дводневног Неформалног састанка министара заштите животне средине земаља чланица Европске уније који је посвећен најзначајнијим темама из области заштите животне средине усмереним ка побољшању квалитета живота европљана, који се одржава у Букурешту, у Румунији.

У оквиру пленарног заседања Неформалног састанка одржане су сесије посвећене климатским променама, односно иновативним решењима и улози грађана на путу ка будућности без емисије угљеника, и резултатима Глобалне процене стања бииодиверзитета и екосистемских услуга и значају за ЕУ и Глобални оквир биодиверзитета за период након 2020. године.

Обраћајући се учесницима скупа, министар Триван је указао на значај ових питања за Србију која тренутно утврђује стратешки и законодавни оквир у области климатских промена кроз Нацрт закона о климатским променама, чије се усвајање очекује у наредном периоду, и Стратегије за климатске промене са Акционим планом. Законом о климатским променама Србија ће у своје законодавство пренети одредбе релевантних прописа ЕУ из дате области. За постизање циљева у борби против климатских промена и прилагођавању измењеним климатским условима значајно је и образовање и размена знања и добре комуникације између припадника академске заједнице, грађана, владиних институција, организација цивилног друштва и приватног сектора, истакао је министар. Триван је нарочито указао на значај освајања и примене нових технологија у привредном сектору које непосредно доприносе смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, као и на важност разумевања и партнерског односа носилаца индустријског развоја за увођење и примену европских страндарда у заштити животне средине.

Након пленарних сесија, на маргинама скупа министар Горан Триван имао је више значајних сусрета са званичницима земаља учесница. Разговарао је са европским комесаром за животну средину Карменом Велом и европским комесаром за климатске акције и енергетику Мигелом Ариасом Кањетеом, и састао се са министрима заштите животне средине Португалије, Турске, Словачке и државним секретаром Шпаније.

У разговору са европским комесаром за животну средину Карменом Велом, министар Триван је указао да су питања управљања отпадом и пречишћавања отпадних вода приоритетна за решавање у циљу побољшања животне средине у Србији, и да је за Србију значајна подршка и помоћ ЕУ у том процесу. Триван је изложио активности у припреми и усвајању закона о климатским променама и на припреми пројектно-техничке документације за реализацију пројеката заштите животне средине у локалним самоуправама. Он је указао да обимне промене и изазови који чекају Србију у области животне средине не могу бити реализовани без јачања административних капацитета, и у томе је драгоцена помоћ европских институција. Триван је навео да Србија има активну улога у региону у погледу питања заштите животне средине, уједињени око заједничких проблема који се тичу решавања еколошких проблема и ублажавања последица климатских промена. Изражавајући захвалност европском комесару на подршци Србији у процесу отварања Поглавља 27 – животна средина и климатске промене, Триван је нагласио да је све то допринело да нацрт преговарачке позиције буде припремљен раније, и да ће бити усвојен највероватније у септембру ове године.

Европски комесар Кармену Вела је рекао да је Србија доста урадила по питању преговарања и усвајања преговарачке позиције за Поглавље 27. При том, указао је, значајна је подршка и улога јавног мњења, које мора остати укључено у цео процес.   Он је такође нагласио значај подршке коју Министарство заштите животне средине мора да има од стране других министарства, Владе и Парламента уколико Србија жели да постигне циљеве у заштити животне средине .

Изражавајући подршку Европске уније напорима Србије да успешно реализује процес отварања Поглавља 27, Вела је понудио помоћ у јачању капацитета и едукацији стручњака. Такође, нагласио је значај сарадње у области заштите животне средине у овом делу Европе. „Поручујем Србији да остане на истом добром курсу када је реч о заштити животне средине“, истакао је.

Европски комесар за климатске акције и енергетику Мигел Ариас Кањете заинтересовао се за највеће проблеме са којима се суочава Србија у области заштите животне средине. Министар Триван је указао да су међу најзначајним проблемима управљање отпадом, недостатак административних капацитета и смањење загађења ваздуха из термоелектрана. Нагласио је да је Србији неопходна помоћ европских фондова за гашење термоелектрана на угаљ, и да се последњих година улажу значајна средства како би се то питање решило, у оквирима добре сарадње са Министарством за енергетику. Он је указао да планиране активности на побољшању животне средине и здравља грађана, Србија жели да реализује у сарадњи са суседним земљама, кроз еколошку политику као право средство за јачање мира у региону.

Током билатералног сусрета министра заштите животне средине      Србије  Горана Тривана и министра Републике Турске за област заштите животне средине Мурата Курма  предложено је да се интензивира  сарадња између две земље  у области заштите животне средине и да се заврши припрема Меморандума о разумевању између два ресорна министарства.  „Односи наше две земље никад нису били бољи, имамо обавезу да следимо наше председнике и сада је најбоље време  да унапредимо сарадњу наша два министарства“, рекао је Триван. Указао је  да су нам драгоцена искуства Турске  у области животне средине  и упутио позив  турском колеги да посети  Србију. Триван је захвалио на пажњи и организацији повратка нашег  белоглавог супа Добриле, која је прошлог месеца из Турске враћена у Србију, што је пример како две  пријатељске земље чине  добро за заштиту животне средине. Турски министар Мурат Курум је указао на отвореност и спремност његове земље  за унапређење сарадње у области животне средине, указавши да имају све капацитете да се она реализује на обострану корист. Навео је  искуство Турске у управљању отпадом и смањењу употребе  пластике за 75 одсто. Рекао је да праве планове за нову урбанизацију и за развој  паметних градова и изградњу зелених коридора до 2023 године. Упутио је позив министру Тривану да учествује на Конференцији о отпаду која ће у  новембру 2019. године бити одржана у  Турској .

У разговору са министром заштите животне средине и ентергетске транзиције Португалије Јоаом Матосом Фернадесом, констатована је висока заинтересованост двеју земаља за сарадњу у области заштите животне средине, која би превaсходно обухватила област управљања отпадом и успостављање система пречишћавања отпадних вода. Како је закључио министар Триван, сарадња са Португалијом, земљом која је озбиљно посвећена питањима заштите животне средине, представља добру основу за усвајање нових добрих пракси и размену искустава и знања.

У сусрету са државним секретаром Министарства за еколошку транзицију Шпаније Хугом Мораном Триван је подсетио на успешно одржан пословни форум Шпанија - Србија октобра 2018. године у Београду, на коме је учествовала 21 компанија из различитих области, као пример сарадње коју би требало развијати у будућности. У циљу конкретизације сарадње у области заштите животне средине, у јуну месецу ове године биће реализована посета српске политичко-економске делегације Шпанији, а на темељу добрих односа две земље у припреми је меморандум о сарадњи у области заштите животне средине.

У разговору са министром заштите животне средине Словачке Ласлом Солимосом министар Триван је истакао значај заједничких напора у решавању проблема климатских промена као и других еколошких питања, као што је управљање отпадом. Договорена је размена делегација на нивоу државних секретара ради размене искустава и разматрања могућности даље сарадње.

Неформални састанак министара заштите животне средине Европске уније организован је у контексту председавања Румуније Саветом ЕУ у првој половини 2019. године.