Министар Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине ЕУ

Министар Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине ЕУ

Министар заштите животне средине Горан Триван учествује у раду Неформалног састанка министара заштите животне средине земаља чланица Европске уније посвећеног глобалној политици биодиверзитета у контексту пандемије и доприносу Европе у остваривању глобалних климатских циљева, који се одржава од 30. септембра до 1. октобра 2020. године у Берлину, Немачка.

Стопа смањења биодиверзитета у свету један је од кључних показатеља стања у коме се налази наша Планета, а мера угрожености природних ресурса и  смањења екосистемских услуга непосредно утиче на услове живота људи и њихово здравље, констатовано је на првој сесији на Конференцији на тему „Ковид 19 и глобална политика биодиверзитета“.

Обраћајући се учесницима скупа, министар Триван је указао на велики значај доследног остваривања усвојених циљева о очувању биодиверзитета, упркос неразумном понашању људи које води ка потпуној деградацији света којег данас познајемо. Боље разумевање повезаности очуваних екосистема и добробити људи, допринеће не само смањењу ризика од будућих пандемија, већ и остварењу циљева глобалне политике биодиверзитета. Он је нагласио да је управо криза изазвана пандемијом вируса ковид-19 показала да се једино заједничком сарадњом долази до решења за смањење загађења животне средине и девастације екосистема. Балкан је једно од најбогатијих подручја биодиверзитета, истакао је, и заједничке иницијативе у борби против климатских промена и смањењу загађења као што је пошумљавање, потврда су значаја екологије која не познаје границе. Србија као један од светских центара биодиверзитета остаје посвећена напорима да се свет уједини у борби за опстанак живог света, рекао је министар, и додао да су управо иницијативе Србије за повећање површина под шумама широм региона  подржане као добар пут ка остварењу климатских циљева у најширим оквирима.

Једнако значајан задатак коме је Европа у потпуности посвећена јесте смањење  климатских промена и ублажавање њихових последица, због чега је друга сесија на Конференцији протекла у дискусији о процени утицаја о повишавању климатског циља ЕУ до 2030. године и доприносу Европе спровођењу Париског споразума о клими. Ова разматрања на сесији и процене о могућем доприносу Европе достизању циљева из Париског споразума значајни су и као смернице за даље одлуке и реформе у будућности. Остварујући постављене циљеве до 2020. године, ЕУ планира да смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште за најмање 55 посто до 2030. године, и да до 2050. године постане климатски неутралан континент. Учествујући у дискусији, министар Горан Триван  указао је на допринос Србије овом процесу, како у међународним оквирима, тако и на националном плану. Поред израде законских оквира и кључних докумената – Закона о климатским променама, Националне стратегије нискоугљеничног развоја са Акционим планом, Србија је израдила и извештаје према Оквирној конвенцији УН о промени климе (UNFCCC) - први нацрт ревидованог Национално утврђеног доприноса (NDC), Нацрт Другог двогодишњег ажурираног извештаја према UNFCCC, а у току су активности на изради Трећег националног извештаја према UNFCCC.

Веома активну улогу Србије у овом процесу, како је истакао министар, потврђује избор наше земље за једну од потпредседница предстојеће 26. конференције држава чланица  Оквирне конвенције УН о промени климе (COP26) која ће бити одржана новембра 2021. године у Глазгову, Велика Британија.

Након пленарне сесије, на маргинама скупа министар Горан Триван имао је више значајних сусрета са званичницима земаља учесница. Разговарао је са савезном министарком за животну средину, заштиту природе и нуклеарну безбедност СР Немачке Свењом Шулце, министром животне средине, копна и мора Републике Италије Серђом Костом, министром привреде и одрживог развоја Републике Хрватке Томиславом Ћорићем, министром заштите животне средине и просторног планирања Северне Македоније Насером Нурединијем, министром за животну средину и урбанизам Републике Турске Муратом Курумом.

У сусрету са немачком министарком Свењом Шулце наглашена су најактуелнија питања у унапређењу животне средине, и констатован значај заједничке сарадње као и реализације будућих еколошких пројеката за постизање европских еколошких и климатских циљева.

На билатералном састанаку са министром из Турске разговарано је о конкретним пројектима у области заштите животне средине. Том приликом је министар Триван истакао да је добра сарадња два министарства заштите животне средине резултат одличних односа између наше две земље, и указао да она уједно представља успешну основу за даље унапређење и конкретизацију заједничких активности у овој области. У разговору је договорена размена посета на експертском нивоу, када ће бити утврђене потребе и приоритети за даљу сарадњу.

Неформални састанак министара заштите животне средине Европске уније организован је у складу са мерама против актуелне пандемије.