Министар Триван на Неформалном састанку министара ЕУ,Хелсинки

Министар Триван на Неформалном састанку министара ЕУ,Хелсинки

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је на Неформалном састанку министара заштите животне средине земаља чланица Европске уније који је одржан 11. и 12. јула 2019. године у Хелсинкију, посвећеном климатским променама и повећању глобалне амбиције Европске уније у решавању овог светски значајног питања, заустављању губитка биодиверзитета и могућим решењима које нуди циркуларна економија. Неформални састанак министара одржан је у контексту председавања Републике Финске Саветом Европске уније.

Климатске промене које су на делу дезавуишу досадашње напоре у борби против ове планетарне претње, указао је министар Триван, и додао да невреме које се догодило у Грчкој управо је прави доказ да је то проблем на који морамо сви озбиљно да одговоримо, и заједничким акцијама допринесемо остваривању договорених циљева. Најефикаснија и најјефтинија мера коју земље могу одмах да предузимају је пошумљавање, предложио је Триван, и нагласио да Србија на националном нивоу, али и у оквиру међународне сарадње, примењује пошумљавање као најбољи начин борбе против климатских промена.

Ефекти климатских промена одражавају се у свим социјалноекономским сегментима и на свим меридијанима, због чега се морају без одлагања појачавати напори у оквиру координисане заједничке међународне акције, закључио је Триван. Изражавајући захвалност на помоћи и подршци Европске уније у развијању законодавног и стратешког оквира за борбу против климатских промена, министар је нагласио да је Србија припремила нацрт закона о климатским променама и Стратегију борбе против климатских промена са акционим планом, који ће ускоро бити усвојени, и све секторске политике подвести у оквире шире климатске акције. Он је нагласио да ће Србија, као земља која у потпуности подржава неопходност спровођења договорених циљева Споразумом из Париза, наставити да подиже ниво циљева за ублажавање последица и заустављање климатских промена. Србија остаје посвећена договореној политици и циљевима Европске уније које изражава и Споразум из Париза, и привржена је тражењу решења и договарању заједничких акција, закључио је министар Горан Триван.

На маргинама састанка, министар Триван имао је сусрете са европским комесаром за животну средину Кармином Велеом, европским комесаром за климатске акције и енергетику Мигуелом Ариасем Кањетеом, и другим европским и регионалним званичницима. У разговору са министарком животне средине и климатских промена Републике Финске, Кристом Миконен, размењена су мишљења и ставови о актуелним питањима заштите животне средине и изражена обострана спремност за договоре о будућој сарадњи Републике Србије и Републике Финске у области заштите животне средине.

Министри заштите животне средине/климе земаља ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ на састанку разматрали су наредне заједничке кораке у вези најзначајнијих питања у области заштите животне средине, а у контексту последица климатских промена, глобалног оквира за заштиту биолошке разноврсности, као и о могућностима развоја циркуларне економије, као ефикасном средству за постизање циљева одрживог развоја.