Ministar Trivan na Neformalnom sastanku ministara EU,Helsinki

Ministar Trivan na Neformalnom sastanku ministara EU,Helsinki

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je na Neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica Evropske unije koji je održan 11. i 12. jula 2019. godine u Helsinkiju, posvećenom klimatskim promenama i povećanju globalne ambicije Evropske unije u rešavanju ovog svetski značajnog pitanja, zaustavljanju gubitka biodiverziteta i mogućim rešenjima koje nudi cirkularna ekonomija. Neformalni sastanak ministara održan je u kontekstu predsedavanja Republike Finske Savetom Evropske unije.

Klimatske promene koje su na delu dezavuišu dosadašnje napore u borbi protiv ove planetarne pretnje, ukazao je ministar Trivan, i dodao da nevreme koje se dogodilo u Grčkoj upravo je pravi dokaz da je to problem na koji moramo svi ozbiljno da odgovorimo, i zajedničkim akcijama doprinesemo ostvarivanju dogovorenih ciljeva. Najefikasnija i najjeftinija mera koju zemlje mogu odmah da preduzimaju je pošumljavanje, predložio je Trivan, i naglasio da Srbija na nacionalnom nivou, ali i u okviru međunarodne saradnje, primenjuje pošumljavanje kao najbolji način borbe protiv klimatskih promena.

Efekti klimatskih promena odražavaju se u svim socijalnoekonomskim segmentima i na svim meridijanima, zbog čega se moraju bez odlaganja pojačavati napori u okviru koordinisane zajedničke međunarodne akcije, zaključio je Trivan. Izražavajući zahvalnost na pomoći i podršci Evropske unije u razvijanju zakonodavnog i strateškog okvira za borbu protiv klimatskih promena, ministar je naglasio da je Srbija pripremila nacrt zakona o klimatskim promenama i Strategiju borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, koji će uskoro biti usvojeni, i sve sektorske politike podvesti u okvire šire klimatske akcije. On je naglasio da će Srbija, kao zemlja koja u potpunosti podržava neophodnost sprovođenja dogovorenih ciljeva Sporazumom iz Pariza, nastaviti da podiže nivo ciljeva za ublažavanje posledica i zaustavljanje klimatskih promena. Srbija ostaje posvećena dogovorenoj politici i ciljevima Evropske unije koje izražava i Sporazum iz Pariza, i privržena je traženju rešenja i dogovaranju zajedničkih akcija, zaključio je ministar Goran Trivan.

Na marginama sastanka, ministar Trivan imao je susrete sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karminom Veleom, evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Miguelom Ariasem Kanjeteom, i drugim evropskim i regionalnim zvaničnicima. U razgovoru sa ministarkom životne sredine i klimatskih promena Republike Finske, Kristom Mikonen, razmenjena su mišljenja i stavovi o aktuelnim pitanjima zaštite životne sredine i izražena obostrana spremnost za dogovore o budućoj saradnji Republike Srbije i Republike Finske u oblasti zaštite životne sredine.

Ministri zaštite životne sredine/klime zemalja EU i država kandidata za članstvo u EU na sastanku razmatrali su naredne zajedničke korake u vezi najznačajnijih pitanja u oblasti zaštite životne sredine, a u kontekstu posledica klimatskih promena, globalnog okvira za zaštitu biološke raznovrsnosti, kao i o mogućnostima razvoja cirkularne ekonomije, kao efikasnom sredstvu za postizanje ciljeva održivog razvoja.