Министар Триван на Економском самиту Србије

Министар Триван на Економском самиту Србије

Министар заштите животне средине Горан Триван обратио се данас учесницима  другог дана 18. Економског самита Србије који се одржава на тему „Изазов инклузивног раста“ у Београду. На самиту, међу најзначајнијим актуелним економским и политичким темама, уврштена је и тема заштите животне средине и борбе против климатских промена, у контексту привредног раста Србије и њеног придруживања Европској унији.

Министар Триван је, говорећи о најзначајнијим актуелним питањима заштите животне средине, указао да је обезбеђење друштвеног континуитета проблем с којим се Србија деценијама суочава, и да нема бољитка уколико се не схвати да је питање континуитета кључно питање сваког друштва. Министар је нагласио да је вишедеценијски проблем загађења воде, ваздуха, земљишта, питање личне и друштвене одговорности, а свест о последицама један од првих корака у решавању проблема. „Освешћивање је кључ напретка друштва у целини. Хајде да се погледамо у огледало, да спознамо реално стање животне средине, шта је друштво по том питању до сада урадило, и куда ћемо даље“, рекао је. Вишедеценијско загађење присутно у свим аспектима животне средине налаже да ангажујемо наше потенцијале – образован научни и стручни кадар и иновативност, а оно што недостаје, потражимо као помоћ од оних који су овим путем већ прошли, објаснио је. „То што у области животне средине за развијеним европским земљама каснимо око 25 година, можемо претворити у своју предност, и прескочити лошија технолошка решења и грешке које су други правили. Србија неће постати депонија прљаве технологије. То се неће десити.“, истакао је Триван.

Снимање стања и отварање кључних еколошких питања које је Министарство урадило од свог оснивања показало је да су у свим аспектима животне средине потребна значајна улагања. „У Србији се прерађује мање од десет посто отпадних вода, што је катастрофално мало. Потребно је изградити 359 система за прерађивање отпадних вода, а да би се они изградили, потребна је израда пројектно-техничке документације. За област вода, Србији ће бити потребно да уложи око пет милијарди евра“ истакао је Триван и додао да средства за ову и друге области заштите животне средине могу да се обезбеде делом из претприступне помоћи Европске уније, делом из кредитних линија, учешћем локалних самоуправа, као и јавно-приватним партнерством. „Област заштите животне средине огроман је простор за инвестирање, и у том сектору се крије озбиљна развојна шанса“, нагласио је. Привреда је највећи загађивач животне средине, али уједно највише и улаже средстава, што је чини значајним партнером у овој области. „Придруживање Европској унији посебно ће се одразити управо на привреду, пре свега због обавезе испуњавања еколошких европских и светских стандарда у пословању. Уколико то не будемо урадили, остаћемо аутистични, и оријентисани на наше тржиште које је превише мало, што ће бити лоше за привреду“ нагласио је Триван. Заштита животне средине није само трошак, уједно представља улагање у бољу производњу, која доноси још више добити. Поштовање животне средине није само развојна шанса, она је израз љубави према сопственој земљи и услов напретка, закључио је Триван.