Ministar Trivan na Ekonomskom samitu Srbije

Ministar Trivan na Ekonomskom samitu Srbije

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obratio se danas učesnicima  drugog dana 18. Ekonomskog samita Srbije koji se održava na temu „Izazov inkluzivnog rasta“ u Beogradu. Na samitu, među najznačajnijim aktuelnim ekonomskim i političkim temama, uvrštena je i tema zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, u kontekstu privrednog rasta Srbije i njenog pridruživanja Evropskoj uniji.

Ministar Trivan je, govoreći o najznačajnijim aktuelnim pitanjima zaštite životne sredine, ukazao da je obezbeđenje društvenog kontinuiteta problem s kojim se Srbija decenijama suočava, i da nema boljitka ukoliko se ne shvati da je pitanje kontinuiteta ključno pitanje svakog društva. Ministar je naglasio da je višedecenijski problem zagađenja vode, vazduha, zemljišta, pitanje lične i društvene odgovornosti, a svest o posledicama jedan od prvih koraka u rešavanju problema. „Osvešćivanje je ključ napretka društva u celini. Hajde da se pogledamo u ogledalo, da spoznamo realno stanje životne sredine, šta je društvo po tom pitanju do sada uradilo, i kuda ćemo dalje“, rekao je. Višedecenijsko zagađenje prisutno u svim aspektima životne sredine nalaže da angažujemo naše potencijale – obrazovan naučni i stručni kadar i inovativnost, a ono što nedostaje, potražimo kao pomoć od onih koji su ovim putem već prošli, objasnio je. „To što u oblasti životne sredine za razvijenim evropskim zemljama kasnimo oko 25 godina, možemo pretvoriti u svoju prednost, i preskočiti lošija tehnološka rešenja i greške koje su drugi pravili. Srbija neće postati deponija prljave tehnologije. To se neće desiti.“, istakao je Trivan.

Snimanje stanja i otvaranje ključnih ekoloških pitanja koje je Ministarstvo uradilo od svog osnivanja pokazalo je da su u svim aspektima životne sredine potrebna značajna ulaganja. „U Srbiji se prerađuje manje od deset posto otpadnih voda, što je katastrofalno malo. Potrebno je izgraditi 359 sistema za prerađivanje otpadnih voda, a da bi se oni izgradili, potrebna je izrada projektno-tehničke dokumentacije. Za oblast voda, Srbiji će biti potrebno da uloži oko pet milijardi evra“ istakao je Trivan i dodao da sredstva za ovu i druge oblasti zaštite životne sredine mogu da se obezbede delom iz pretpristupne pomoći Evropske unije, delom iz kreditnih linija, učešćem lokalnih samouprava, kao i javno-privatnim partnerstvom. „Oblast zaštite životne sredine ogroman je prostor za investiranje, i u tom sektoru se krije ozbiljna razvojna šansa“, naglasio je. Privreda je najveći zagađivač životne sredine, ali ujedno najviše i ulaže sredstava, što je čini značajnim partnerom u ovoj oblasti. „Pridruživanje Evropskoj uniji posebno će se odraziti upravo na privredu, pre svega zbog obaveze ispunjavanja ekoloških evropskih i svetskih standarda u poslovanju. Ukoliko to ne budemo uradili, ostaćemo autistični, i orijentisani na naše tržište koje je previše malo, što će biti loše za privredu“ naglasio je Trivan. Zaštita životne sredine nije samo trošak, ujedno predstavlja ulaganje u bolju proizvodnju, koja donosi još više dobiti. Poštovanje životne sredine nije samo razvojna šansa, ona je izraz ljubavi prema sopstvenoj zemlji i uslov napretka, zaključio je Trivan.