Министар Триван изабран за једног од потпредседника Скупштине УН за животну средину (UNEA-5)

Министар Триван изабран за једног од потпредседника Скупштине УН за животну средину (UNEA-5)

Министар заштите животне средине Горан Триван изабран је данас на званичној седници затварања Четврте Скупштине УН за животну средину у Најробију,за једног од потпредседника Петог заседања Скупштине за животну средину (УНЕА-5), чије заседање ће бити одржано 2021. године. Усвајањем заједничке министарске Декларације земље чланице УНЕП-а су се обавезале да почев од данас почињу да раде на остваривању њених приоритета. Министар Триван оценио је на крају заседања Скупштине Уједињених нација за животну средину (УНЕА-4), да је од изузетне важности што је највиши међународни ниво одлучивања о животној средини , позвао цео свет на неодложну и хитну глобалну акцију заштите животне средине и .што је препознат значај и допринос Србије регионалном и глобалнном напору у борби за живот и будућност човечанства и свих живих бића на планети.

Током УНЕА-4, која је заседала у Најробију од 11-15. марта, делегација наше земље предвођена министром Триваном, представила је ставове Србије у вези са кључним питањима у заштити животне средине од националног, регионалног и међународног значаја.

На посебно организованом панелу УНЕА-4 “ Загађење у Југоисточној Европи- следећи корак“, оцењено је да Министарска конференције коју је уз подршку УНЕП-а и Италије организовало Министарство заштите животне средине, крајем прошле године у Београду, а која је окупила представнике земаља југоисточне и јужне Европе, представља нови формат регионалне сарадње и ангажовања као прекретница у практичном решавању еколошких проблема.

На маргинама Скупштине УН за животну средину, Министар заштите животне средине Горан Триван састао се са председавајућим УНЕА-4 и министром животне средине Естоније Симом Кислером и новоименованом извршном директорком Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) Ингер Андерсон, са шефовима делегација држава из региона и са другим званичницима светске организаѕије за животну средину