Ministar Trivan izabran za jednog od potpredsednika Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA-5)

Ministar Trivan izabran za jednog od potpredsednika Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA-5)

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izabran je danas na zvaničnoj sednici zatvaranja Četvrte Skupštine UN za životnu sredinu u Najrobiju,za jednog od potpredsednika Petog zasedanja Skupštine za životnu sredinu (UNEA-5), čije zasedanje će biti održano 2021. godine. Usvajanjem zajedničke ministarske Deklaracije zemlje članice UNEP-a su se obavezale da počev od danas počinju da rade na ostvarivanju njenih prioriteta. Ministar Trivan ocenio je na kraju zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA-4), da je od izuzetne važnosti što je najviši međunarodni nivo odlučivanja o životnoj sredini , pozvao ceo svet na neodložnu i hitnu globalnu akciju zaštite životne sredine i .što je prepoznat značaj i doprinos Srbije regionalnom i globalnnom naporu u borbi za život i budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti.

Tokom UNEA-4, koja je zasedala u Najrobiju od 11-15. marta, delegacija naše zemlje predvođena ministrom Trivanom, predstavila je stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima u zaštiti životne sredine od nacionalnog, regionalnog i međunarodnog značaja.

Na posebno organizovanom panelu UNEA-4 “ Zagađenje u Jugoistočnoj Evropi- sledeći korak“, ocenjeno je da Ministarska konferencije koju je uz podršku UNEP-a i Italije organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine, krajem prošle godine u Beogradu, a koja je okupila predstavnike zemalja jugoistočne i južne Evrope, predstavlja novi format regionalne saradnje i angažovanja kao prekretnica u praktičnom rešavanju ekoloških problema.

Na marginama Skupštine UN za životnu sredinu, Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa predsedavajućim UNEA-4 i ministrom životne sredine Estonije Simom Kislerom i novoimenovanom izvršnom direktorkom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) Inger Anderson, sa šefovima delegacija država iz regiona i sa drugim zvaničnicima svetske organizaѕije za životnu sredinu