Министар Горан Триван састао се данас са државним министром за заштиту животне средине Јапана Миноруом Киућијем

Министар Горан Триван састао се данас са државним министром за заштиту животне средине Јапана Миноруом Киућијем

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван састао се данас са државним министром за заштиту животне средине Јапана Миноруом Киућијем који је уједно и у својству генералног секретара Парламентарне групе Јапан-Србија у Доњем дому Парламента Јапана у посети Србији. Разговор два званичника потврдио је добре односе две земље и обострану високу заинтересованост за даље јачање билатералних односа, посебно у области заштите животне средине.

Министар Горан Триван захвалио се на досадашњој подршци Јапана у унапређењу стања животне средине у Србији, што изражавају бројни заједнички пројекти и широк обим различитих видова помоћи коју је ова земља, нарочито у последњој деценији, доделила Србији. Високо оцењујући технологије које је Јапан развио у овој области, Триван је нагласио отвореност Србије за иницијативе ове земље у јачању сарадње у области заштите животне средине. Он је навео пројекат изградње депоније „Винча“, јавно-приватно партнерство највеће у региону у којем учествује јапанска компанија „Иточу“, као пример ефикасног модела који отвара широки пут сарадње са заинтересованим инвеститорима. Министар је указао да су садашњи највећи приоритети Србије у области заштите животне средине успостављање система за пречишаћавање отпадних вода и регионалних центара за управљање чврстим комуналним отпадом, али предмет сарадње могу бити и смањење загађења ваздуха, заштита природе, ублажавање и прилагођавање последицама климатских промена, пошумљавање, и друга питања која се односе на стање животне средине.

Триван је изразио очекивање да се у скором периоду дефинишу даљи кораци у развијању могућих облика сарадње у вези еколошких питања која мора бити конкретна, ефектна и ефикасна, и донети добробит за обе земље.

Државни министар Минору Киући упознао је министра Горана Тривана са достигнућима Јапана у области загађења вода, загађења ваздуха, решењима за смањење загађења у области саобраћаја које се базирају на водонику, сателитском сакупљању података и њиховој дистрибуцији, као примерима освојене високе технологије и одговорне политике Јапана у унапређењу животне средине.  Он је изразио спремност Јапана да Србији помогне у примени савремених ефикасних технолошких решења, да омогући размену података којима располаже у борби против климатских промена, и у свеукупном процесу усвајања савремених еколошких стандарда и постизања здравије животне средине.

На састанку је закључено да област заштите животне средине представља широк простор за даље продубљивање сарадње Србије и Јапана, засновано на јачању политичких и економских односа две земље.