Ministar Goran Trivan sastao se danas sa državnim ministrom za zaštitu životne sredine Japana Minoruom Kiućijem

Ministar Goran Trivan sastao se danas sa državnim ministrom za zaštitu životne sredine Japana Minoruom Kiućijem

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan sastao se danas sa državnim ministrom za zaštitu životne sredine Japana Minoruom Kiućijem koji je ujedno i u svojstvu generalnog sekretara Parlamentarne grupe Japan-Srbija u Donjem domu Parlamenta Japana u poseti Srbiji. Razgovor dva zvaničnika potvrdio je dobre odnose dve zemlje i obostranu visoku zainteresovanost za dalje jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar Goran Trivan zahvalio se na dosadašnjoj podršci Japana u unapređenju stanja životne sredine u Srbiji, što izražavaju brojni zajednički projekti i širok obim različitih vidova pomoći koju je ova zemlja, naročito u poslednjoj deceniji, dodelila Srbiji. Visoko ocenjujući tehnologije koje je Japan razvio u ovoj oblasti, Trivan je naglasio otvorenost Srbije za inicijative ove zemlje u jačanju saradnje u oblasti zaštite životne sredine. On je naveo projekat izgradnje deponije „Vinča“, javno-privatno partnerstvo najveće u regionu u kojem učestvuje japanska kompanija „Itoču“, kao primer efikasnog modela koji otvara široki put saradnje sa zainteresovanim investitorima. Ministar je ukazao da su sadašnji najveći prioriteti Srbije u oblasti zaštite životne sredine uspostavljanje sistema za prečišaćavanje otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, ali predmet saradnje mogu biti i smanjenje zagađenja vazduha, zaštita prirode, ublažavanje i prilagođavanje posledicama klimatskih promena, pošumljavanje, i druga pitanja koja se odnose na stanje životne sredine.

Trivan je izrazio očekivanje da se u skorom periodu definišu dalji koraci u razvijanju mogućih oblika saradnje u vezi ekoloških pitanja koja mora biti konkretna, efektna i efikasna, i doneti dobrobit za obe zemlje.

Državni ministar Minoru Kiući upoznao je ministra Gorana Trivana sa dostignućima Japana u oblasti zagađenja voda, zagađenja vazduha, rešenjima za smanjenje zagađenja u oblasti saobraćaja koje se baziraju na vodoniku, satelitskom sakupljanju podataka i njihovoj distribuciji, kao primerima osvojene visoke tehnologije i odgovorne politike Japana u unapređenju životne sredine.  On je izrazio spremnost Japana da Srbiji pomogne u primeni savremenih efikasnih tehnoloških rešenja, da omogući razmenu podataka kojima raspolaže u borbi protiv klimatskih promena, i u sveukupnom procesu usvajanja savremenih ekoloških standarda i postizanja zdravije životne sredine.

Na sastanku je zaključeno da oblast zaštite životne sredine predstavlja širok prostor za dalje produbljivanje saradnje Srbije i Japana, zasnovano na jačanju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.