Министар Горан Триван разговорао са генералним директором ФАО

Министар Горан Триван разговорао са генералним директором ФАО

Министар заштите животне средине Горан Триван сусрео се данас са генералним директором Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) Ћу Донгјуем, и том приликом разговарао о јачању сарадње са овом значајном светском организацијом.

Горан Триван упознао је највишег званичника ФАО са структуром, радом и плановима Министарства, као и ширим аспектима који утичу на животну средину у Србији. Он је указао да на стање животне средине утичу бројни фактори и активности из најширег социјално-економског система, због чега је ова област под утицајем активности које су регулисане у оквиру других сектора. Отуда и простор и интерес за сарадњу са ФАО, која се, како је рекао, до сада са Министарством највише спроводила у делу климатских промена и одрживог управљања природним ресурсима.

Министар је изразио велику заинтересованост за јачање сарадње са ФАО у будућности, која може допринети бољим решењима и ефикаснијим мерама у смањењу загађења животне средине, нарочито оног које долази из пољопривреде. Велика количина пестицида и других хемијских сусптанци у пољопривредној производњи загађује земљиште које је, поред воде, највећи ресурс, што пољопривреду чини једним од фактора загађења. Очување земљишта као ресурса, одрживо управљање природним ресурсима и заустављање смањења биолошке разноврсности, један је од приоритета за бољи и здравији живот грађана Србије, нагласио је Триван.

Генерални директор ФАО указао је на велики значај биодиверзитета, не само у природи, већ и пољопривредној производњи. Изнео је своје утиске са обиласка Земунске пијаце изражавајући задовољство због различитих врста воћа и поврћа које је тамо видео. Ћу Донгју је нагласио да је очување разноврсности пољопривредних производа један од израза одрживог управљања ресурсима и очувања равнотеже која мора постојати, како у природи, тако и у урбаним подручјима. Наводећи кинеска решења као пример одрживог управљања ресурсима, указао је да заштита животне средине подразумева инклузивни приступ, и промену свести најшире јавности. Генерални директор је рекао да је за ефикасно очување животне средине неопходно да свака земља има посебно министарство задужено за ова питања, али да се и друга министарства са свог аспекта морају бавити заштитом животне средине.

Донгју је нагласио да производња хране која примењује принципе заштите животне средине значи боље окружење, а стварање бољег окружења непосредно утиче на здравији, бољи живот људи.

На састанку, је уз постигнуто високо разумевање о значају заштите животне средине за свеукупни опстанак и развој, закључено да је неопходно даље јачање сарадње и веће укључивање Србије у конкретне програмске активности ФАО