Ministar Goran Trivan razgovorao sa generalnim direktorom FAO

Ministar Goran Trivan razgovorao sa generalnim direktorom FAO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan susreo se danas sa generalnim direktorom Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ću Dongjuem, i tom prilikom razgovarao o jačanju saradnje sa ovom značajnom svetskom organizacijom.

Goran Trivan upoznao je najvišeg zvaničnika FAO sa strukturom, radom i planovima Ministarstva, kao i širim aspektima koji utiču na životnu sredinu u Srbiji. On je ukazao da na stanje životne sredine utiču brojni faktori i aktivnosti iz najšireg socijalno-ekonomskog sistema, zbog čega je ova oblast pod uticajem aktivnosti koje su regulisane u okviru drugih sektora. Otuda i prostor i interes za saradnju sa FAO, koja se, kako je rekao, do sada sa Ministarstvom najviše sprovodila u delu klimatskih promena i održivog upravljanja prirodnim resursima.

Ministar je izrazio veliku zainteresovanost za jačanje saradnje sa FAO u budućnosti, koja može doprineti boljim rešenjima i efikasnijim merama u smanjenju zagađenja životne sredine, naročito onog koje dolazi iz poljoprivrede. Velika količina pesticida i drugih hemijskih susptanci u poljoprivrednoj proizvodnji zagađuje zemljište koje je, pored vode, najveći resurs, što poljoprivredu čini jednim od faktora zagađenja. Očuvanje zemljišta kao resursa, održivo upravljanje prirodnim resursima i zaustavljanje smanjenja biološke raznovrsnosti, jedan je od prioriteta za bolji i zdraviji život građana Srbije, naglasio je Trivan.

Generalni direktor FAO ukazao je na veliki značaj biodiverziteta, ne samo u prirodi, već i poljoprivrednoj proizvodnji. Izneo je svoje utiske sa obilaska Zemunske pijace izražavajući zadovoljstvo zbog različitih vrsta voća i povrća koje je tamo video. Ću Dongju je naglasio da je očuvanje raznovrsnosti poljoprivrednih proizvoda jedan od izraza održivog upravljanja resursima i očuvanja ravnoteže koja mora postojati, kako u prirodi, tako i u urbanim područjima. Navodeći kineska rešenja kao primer održivog upravljanja resursima, ukazao je da zaštita životne sredine podrazumeva inkluzivni pristup, i promenu svesti najšire javnosti. Generalni direktor je rekao da je za efikasno očuvanje životne sredine neophodno da svaka zemlja ima posebno ministarstvo zaduženo za ova pitanja, ali da se i druga ministarstva sa svog aspekta moraju baviti zaštitom životne sredine.

Dongju je naglasio da proizvodnja hrane koja primenjuje principe zaštite životne sredine znači bolje okruženje, a stvaranje boljeg okruženja neposredno utiče na zdraviji, bolji život ljudi.

Na sastanku, je uz postignuto visoko razumevanje o značaju zaštite životne sredine za sveukupni opstanak i razvoj, zaključeno da je neophodno dalje jačanje saradnje i veće uključivanje Srbije u konkretne programske aktivnosti FAO