Министар Горан Триван присуствовао је постављању Парксмарт плакете – званичног обележја сертификације гараже „Обилићев венац“

Министар Горан Триван присуствовао је постављању Парксмарт плакете – званичног обележја сертификације гараже „Обилићев венац“

Министар заштите животне средине Горан Триван, са замеником градоначелника Гораном Весићем и директором ЈКП „Паркинг сервис“ Андријом Чупковићем, присуствовао је  постављању Парксмарт плакете – званичног обележја сертификације гараже „Обилићев венац“.

Министар Триван похваливши изузетну еколошку одговорност Града Београда, рекао је да екологија није питање трошка, већ питање улагања у будућност. „ Зелена економија, плава економија, Парксмарт итд. све су то области, које сем тога што пружају квалитетнију животну средину, отвориће и око 1000 нових радних места“. Триван је нагласио да је Београд постао енергетски ефикасан град, и да је то доказ да политику коју води Министарство, у циљу да очува животну средину и достигне стандарде водећих земаља у овој области, води и Град Београд, који је први град у Европи који је добио ову врсту еколошког сертификата. Такође је додао да ће Министарство заштите животне средине наставити интензивну сарадњу са Градом у овој области.

Заменик градоначелика Горан Весић истакао је да је гаража „Обилићев венац“ урађена по свим еколошким стандардима. Честитајући ЈКП „Паркинг сервису“ на постигнутом успеху, указао је на то да је животна средина веома важна за Град Београд, јер је Београд град будућности, у коме требају да се развијају нове технологије, креативна индустрија, Старт-апови, поштује и штити животна средина и да је управо ова гаража одличан пример да се иде ка томе.

„Парксмарт сертификат, који је добила гаража „Обилићев венац“ је први сертификат у Европи, док је у свету издато само 17, од којих је 16 у Сједињеним Амерички Државама и један у Кини“, нагласио је директор ЈКП „Паркинг сервиса“ Андрија Чупковић. Он је додао да је у овој еколошки оријентисаној гаражи све урађено од природних материјала, да су уведени електропуњачи и да је смањена потрошња електричне енергије за 33 одсто. „Осим што на овај начин утичемо на животну средину, утичемо и на еколошке стандарде који ће бити уведени и у осталим гаражама ЈКП „Паркинг сервиса“, рекао је Чупковић.

 Гаража „Обилићев венац“ добила је Парксмарт сертификат, због чега је прва „зелена гаража“ у Европи. Парксмарт, сертификациони систем „зелених гаража”, једини је светски рејтинг систем који дефинише, процењује и даје признање одрживим гаражама и онима које имају високе стандарде у пружању услуга. Такође су постављени соларни панели и соларна електрана, уз помоћ које се гаража и комплетна аутоматика снабдевају електричном енергијом, као и пуњачи за електричне аутомобиле, канте за одвајање и одлагање отпада.