Ministar Goran Trivan prisustvovao je postavljanju Parksmart plakete – zvaničnog obeležja sertifikacije garaže „Obilićev venac“

Ministar Goran Trivan prisustvovao je postavljanju Parksmart plakete – zvaničnog obeležja sertifikacije garaže „Obilićev venac“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i direktorom JKP „Parking servis“ Andrijom Čupkovićem, prisustvovao je  postavljanju Parksmart plakete – zvaničnog obeležja sertifikacije garaže „Obilićev venac“.

Ministar Trivan pohvalivši izuzetnu ekološku odgovornost Grada Beograda, rekao je da ekologija nije pitanje troška, već pitanje ulaganja u budućnost. „ Zelena ekonomija, plava ekonomija, Parksmart itd. sve su to oblasti, koje sem toga što pružaju kvalitetniju životnu sredinu, otvoriće i oko 1000 novih radnih mesta“. Trivan je naglasio da je Beograd postao energetski efikasan grad, i da je to dokaz da politiku koju vodi Ministarstvo, u cilju da očuva životnu sredinu i dostigne standarde vodećih zemalja u ovoj oblasti, vodi i Grad Beograd, koji je prvi grad u Evropi koji je dobio ovu vrstu ekološkog sertifikata. Takođe je dodao da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti intenzivnu saradnju sa Gradom u ovoj oblasti.

Zamenik gradonačelika Goran Vesić istakao je da je garaža „Obilićev venac“ urađena po svim ekološkim standardima. Čestitajući JKP „Parking servisu“ na postignutom uspehu, ukazao je na to da je životna sredina veoma važna za Grad Beograd, jer je Beograd grad budućnosti, u kome trebaju da se razvijaju nove tehnologije, kreativna industrija, Start-apovi, poštuje i štiti životna sredina i da je upravo ova garaža odličan primer da se ide ka tome.

„Parksmart sertifikat, koji je dobila garaža „Obilićev venac“ je prvi sertifikat u Evropi, dok je u svetu izdato samo 17, od kojih je 16 u Sjedinjenim Američki Državama i jedan u Kini“, naglasio je direktor JKP „Parking servisa“ Andrija Čupković. On je dodao da je u ovoj ekološki orijentisanoj garaži sve urađeno od prirodnih materijala, da su uvedeni elektropunjači i da je smanjena potrošnja električne energije za 33 odsto. „Osim što na ovaj način utičemo na životnu sredinu, utičemo i na ekološke standarde koji će biti uvedeni i u ostalim garažama JKP „Parking servisa“, rekao je Čupković.

 Garaža „Obilićev venac“ dobila je Parksmart sertifikat, zbog čega je prva „zelena garaža“ u Evropi. Parksmart, sertifikacioni sistem „zelenih garaža”, jedini je svetski rejting sistem koji definiše, procenjuje i daje priznanje održivim garažama i onima koje imaju visoke standarde u pružanju usluga. Takođe su postavljeni solarni paneli i solarna elektrana, uz pomoć koje se garaža i kompletna automatika snabdevaju električnom energijom, kao i punjači za električne automobile, kante za odvajanje i odlaganje otpada.