Компаније представиле резултате својих пројеката у оквиру иницијативе „Прихвати циркуларни изазов“

1

Компаније представиле резултате својих пројеката у оквиру иницијативе „Прихвати циркуларни изазов“

Конференција „Прихвати циркуларни изазов“, намењен друштвено одговорним компанијама које у свом пословању примењују принципе циркуларне економије и одрживог развоја, чиме доприносе очувању животне средине, одржана је у просторијама Етнографског музеја у Београду, у организацији Министарства заштите животне средине и УНДП-а.

2 „Систем трошења ресурса је неодржив и мора се мењати како би се успоставио одржив механизам који ће обезбедити будућим генерацијама ако не квалитетнији, барем једнако квалитетан живот какав има данашња људска популација. Зато смо у 2022. години осмислили иницијативу „Прихвати циркуларни изазов“, како би показали да и у Србији постоје добре, одговорне компаније које стално унапређују своја пословања и смањују свој утицај на животну средину применом разних мера којима доприносе циркуларној економији“, рекла је државна секретарка Министарства заштите животне средине Сандра Докић.

Она је истакла да је циљ да ова иницијатива постане традиционална и да се сваке наредне године пријављује све више компанија које ће бити предводници у зеленој транзицији наше земље.

Представници појединих компанија које су учествовале у иницијативи „Прихвати циркуларни изазов“ за 2023. годину представиле су своје резултате, чиме су показали како и велики произвођачи уз праве идеје и адекватну подршку могу да еколошки одговорно послују. Неке од њих приказале су на који начин су успеле да достигну резултате нултог отпада у току производње, те како да отпадне материје искористе за поновну употребу. Сертификате им је уручила секретарка Докић.