Kompanije predstavile rezultate svojih projekata u okviru inicijative „Prihvati cirkularni izazov“

1

Kompanije predstavile rezultate svojih projekata u okviru inicijative „Prihvati cirkularni izazov“

Konferencija „Prihvati cirkularni izazov“, namenjen društveno odgovornim kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju principe cirkularne ekonomije i održivog razvoja, čime doprinose očuvanju životne sredine, održana je u prostorijama Etnografskog muzeja u Beogradu, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i UNDP-a.

2 „Sistem trošenja resursa je neodrživ i mora se menjati kako bi se uspostavio održiv mehanizam koji će obezbediti budućim generacijama ako ne kvalitetniji, barem jednako kvalitetan život kakav ima današnja ljudska populacija. Zato smo u 2022. godini osmislili inicijativu „Prihvati cirkularni izazov“, kako bi pokazali da i u Srbiji postoje dobre, odgovorne kompanije koje stalno unapređuju svoja poslovanja i smanjuju svoj uticaj na životnu sredinu primenom raznih mera kojima doprinose cirkularnoj ekonomiji“, rekla je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić.

Ona je istakla da je cilj da ova inicijativa postane tradicionalna i da se svake naredne godine prijavljuje sve više kompanija koje će biti predvodnici u zelenoj tranziciji naše zemlje.

Predstavnici pojedinih kompanija koje su učestvovale u inicijativi „Prihvati cirkularni izazov“ za 2023. godinu predstavile su svoje rezultate, čime su pokazali kako i veliki proizvođači uz prave ideje i adekvatnu podršku mogu da ekološki odgovorno posluju. Neke od njih prikazale su na koji način su uspele da dostignu rezultate nultog otpada u toku proizvodnje, te kako da otpadne materije iskoriste za ponovnu upotrebu. Sertifikate im je uručila sekretarka Dokić.