Ка унапређењу животне средине и здравља у Србији - питање квалитета ваздуха и климатских промена

Ка унапређењу животне средине и здравља у Србији - питање квалитета ваздуха и климатских промена

slika biljana fМинистарство пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са Светском здравственом организацијом и Министарством здравља организовало је Симпозијум са темом: ''Ка унапређењу животне средине и здравља у Србији, питање квалитета ваздуха и климатских промена''.

Дискусија на тему  загађености ваздуха и утицаја климатских промена на здравље људи, представља свеобухватан приступ у  односу на изазове у области здравља и животне средине у Србији.

Учесници скупа били су представници Регионалне канцеларије Светске здравствене организације из Бона, надлежних Министарстава и компатибилних институција, представници мреже Института Јавног здравља, представници ''младих'' (Environment and Health youth coalition) у процесу животне средине и здравља, представници академске јавности, представници Градских Секретаријата надлежних за здравље и животну средину, као и Регионалне Агенције за екононси развој Шумадије и Помиоравља из Крагујевца.

Светска здравствена организација СЗО-EУРО подржава Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Министарство здравља Републике Србије у раду на успостављању одрживог оквира за међусекторску сарадњу, као и сарадњу између више заинтересованих страна, при решавању кључних питања везаних за животну средину и здравље.

Основни циљ Симпозијума био је размена и унапређење искуства и идеја, као и примера добре праксе, у контексту унапређења међусекторска сарадња и трансфера знањ, као и представљање резултата истраживања које је у претходном периоду спровела Регионална канцалерија СЗО.

Користећи се примерима рада на квантификовању утицаја загађености ваздуха и климатских промена на здравље, наглашени су различити аспекти сарадње, умрежавање података и информационих система, правних и институционалних структура, као и укључивање заинтересование јавности. Такође, дискутовало се о проширењу сарадње у овој области,са акцентом на мулти-секторској сарадњи.

Резултати Симпозијума подразумевају наставак активности на националном и локланом нивоу, на спровођењу свеобухватног процеса имплементације Европског процеса животне средине и здравља у Србији.