Ka unapređenju životne sredine i zdravlja u Srbiji - pitanje kvaliteta vazduha i klimatskih promena

Ka unapređenju životne sredine i zdravlja u Srbiji - pitanje kvaliteta vazduha i klimatskih promena

slika biljana fMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Ministarstvom zdravlja organizovalo je Simpozijum sa temom: ''Ka unapređenju životne sredine i zdravlja u Srbiji, pitanje kvaliteta vazduha i klimatskih promena''.

Diskusija na temu  zagađenosti vazduha i uticaja klimatskih promena na zdravlje ljudi, predstavlja sveobuhvatan pristup u  odnosu na izazove u oblasti zdravlja i životne sredine u Srbiji.

Učesnici skupa bili su predstavnici Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije iz Bona, nadležnih Ministarstava i kompatibilnih institucija, predstavnici mreže Instituta Javnog zdravlja, predstavnici ''mladih'' (Environment and Health youth coalition) u procesu životne sredine i zdravlja, predstavnici akademske javnosti, predstavnici Gradskih Sekretarijata nadležnih za zdravlje i životnu sredinu, kao i Regionalne Agencije za ekononsi razvoj Šumadije i Pomioravlja iz Kragujevca.

Svetska zdravstvena organizacija SZO-EURO podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u radu na uspostavljanju održivog okvira za međusektorsku saradnju, kao i saradnju između više zainteresovanih strana, pri rešavanju ključnih pitanja vezanih za životnu sredinu i zdravlje.

Osnovni cilj Simpozijuma bio je razmena i unapređenje iskustva i ideja, kao i primera dobre prakse, u kontekstu unapređenja međusektorska saradnja i transfera znanj, kao i predstavljanje rezultata istraživanja koje je u prethodnom periodu sprovela Regionalna kancalerija SZO.

Koristeći se primerima rada na kvantifikovanju uticaja zagađenosti vazduha i klimatskih promena na zdravlje, naglašeni su različiti aspekti saradnje, umrežavanje podataka i informacionih sistema, pravnih i institucionalnih struktura, kao i uključivanje zainteresovanie javnosti. Takođe, diskutovalo se o proširenju saradnje u ovoj oblasti,sa akcentom na multi-sektorskoj saradnji.

Rezultati Simpozijuma podrazumevaju nastavak aktivnosti na nacionalnom i loklanom nivou, na sprovođenju sveobuhvatnog procesa implementacije Evropskog procesa životne sredine i zdravlja u Srbiji.