Јавне консултације за припрему Нацрта закона о одговорности за штету према животној средини

Јавне консултације за припрему Нацрта закона о одговорности за штету према животној средини

NaslovnaПрве јавне консултације за припрему Нацрта закона о одговорности за штету према животној средини одржане су у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине и ПЛАЦ пројекта (Policy and Legal Advice Centre), а под покровитељством Привредне коморе Србије.

Душан Стокић, руководилац Центра за заштиту животне средине Привредне коморе Србије, поздрављајући учеснике скупа рекао је да ова директива има значајно место у оквиру Поглавља 27 преговора о чланству у ЕУ. Активно учешће привреде у овим консултацијама допринеће да се захтеви и циљеви ове директиве успешно испуне и имплементирају на прави начин, закључио је Стокић.

Важност учешћа јавности у доношењу одлука по питању животне средине истакао је Слободан Ердељан, помоћник министра у Министарству пољопривреде и заштите животне средине. У складу са Архуском конвенцијом коју је Република Србија ратификовала још 2009. године, Министарство је донело одлуку да се док је Закон у фази нацрта у његову израду укључе све заинтересоване стране, као и најшира јавност. Он је захвалио представницима ЕУ и ПЛАЦ пројекта на подршци изради овог важног закона.

20150313_111145Марија Пејчиновић Бурић, вођа пројектног тима, ПЛАЦ пројекта нагласила је да је циљ политике ЕУ у области животне средине да промовише одрживи развој и заштиту животне средине за садашње и будуће генерације. Ова политика заснива се на превентивним активностима, принципу да „загађивач плаћа“, борби против еколошке штете на извору, заједничкој одговорности и интегрисању еколошке заштите у друге политике ЕУ. Она је нагласила да ПЛАЦ пројекат подржава приступ јавних консултација и да је у случају овог закона ово први од четири предвиђена оваква скупа на ову тему.

Председница Радне групе за израду Нацрта закона о одговорности за штету према животној средини Тина Јањатовић изјавила је да је планирано да Нацрт закона буде завршен до краја јуна. Тај акт ће, према њеним речима, увести обавезу да оператер обавести надлежне о насталој штети и предузме све неопходне мере. Тим законом ће бити транспонована директива Европске уније о одговорности за штету према животној средини 2004/35 ЕЦ у правни систем Србије.

Јањатовићева је прецизирала да би нови закон требало да успостави механизам утврђивања одговорности за штету начињену животној средини, по принципу „загађивач плаћа”, односно да загађивачи животне средине буду финансијски одговорни за ремедијацију и спречавање штете по животну средину. „Загађивач који проузрокује штету по животну средину или ствара непосредну опасност такве штете треба, према одредбама ове директиве, да покрије трошкове неопходних мера спречавања или мера ремедијације штете”, истакла је Јањатовић.

Она је подсетила да је поменута директива донешена 2004. године и истакла да је неопходно да се те одредбе транспонују у наш правни систем у виду посебног закона који тренутно не постоји.

Када је реч о ситуацијама у којима штета није настала, али постоји опасност од тога, оператер је дужан да без одлагања предузме мере спречавања и достави надлежнима информације о могућој штети, указала је Јањатовић. Према њеним речима, основни предмет заштите Директиве су заштићене врсте и природне станишта, воде, земљиште и људско здравље.

Јањатовић је напоменула да се израда нацрта поменутог закона израђује уз подршку ПЛАЦ пројекта који финансира ЕУ. На изради текста учествује 40-ак стручњака, представника Министарства, надлежних институција и невладиних организација а биће одржане укупно четири јавне консултације у неколико градова широм Републике Србије.

Др Мирјана Дреновак Ивановић, експерт на ПЛАЦ пројекту транспозиције Директиве о одговорности за штету према животној средини 2004/35/ЕЦ је презентовала упоредно правну анализа транспозиције Директиве 2004/35/ЕЦ о одговорности за штету према животној средини у Црној Гори, Хрватској и Немачкој.

Др Драгољуб Тодић, експерт на ПЛАЦ пројекту транспозиције Директиве о одговорности за штету према животној средини 2004/35/ЕЦ је изложио преглед стања националног законодавства и истакао да оно у изузетно малом проценту регулише материју Директиве. Тодић је нагласио значај правилног и уједначеног дефинисања појмова који се наводе у директиви и уједначавања дефиниција у осталим законима

Адвокат Сретен Ђорђевић, експерт на ПЛАЦ пројекту транспозиције Директиве о одговорности за штету према животној средини 2004/35/ЕЦ је презентовао проблеме и изазове спровођења Закона у пракси и нагласио да је од изузетне важности да се нормира ко ће бити надлежни орган за примену одредаба директиве, као и потребу увођења обавезног осигурања за случај штете према животној средини.

20150313_112949Након изложених презентација се развила сложена дискусија око следећих питања: садржине одредаба будућег Нацрта закона, питања обавеза које ће бити наметнуте загађивачима, осигурања за случај штете, како проценити нулто почетно стање у моменту када је штета настала, како одредити узрочно последичну везу настале штете и како проценити колика је настала штета. Од стране учесника скупа је затражено да и представници компанија буду чланови радне групе и тај предлог је прихваћен.

На крају је закључено да ће финалан Нацрт закона бити достављен на увид свим заинтересованим на сајту Министарства као и путем маила и да ће достављене примедбе бити узете у обзир.